Δευτέρα, 30 Απριλίου 2018 08:34

Συρία: Πύραυλοι έπληξαν στρατιωτικές βάσεις σε Χάμα και Χαλέπι

Γράφτηκε από την

Τουλάχιστον 26 μαχητές προσκείμενοι στο συριακό καθεστώς, στην «πλειονότητά τους» Ιρανοί, σκοτώθηκαν σε πυραυλικές επιθέσεις που σημειώθηκαν στις επαρχίες Χάμα και Χαλέπι το βράδυ της Κυριακής, ανακοίνωσε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Τα συριακά κρατικά μέσα ενημέρωσης είχαν καταγγείλει χθες Κυριακή το βράδυ «μια νέα επίθεση» χωρίς όμως να κατονομάσουν τους δράστες, ενώ πρόσθεσαν ότι «εχθρικοί πύραυλοι» στοχοθέτησαν «στρατιωτικές θέσεις στις επαρχίες Χάμα και Χαλέπι».

Από τους «πιθανόν ισραηλινούς» βομβαρδισμούς εναντίον της Ταξιαρχίας 47, μιας στρατιωτικής βάσης στην επαρχία Χάμα στην κεντρική Συρία, σκοτώθηκαν 26 φιλοκυβερνητικοί μαχητές, διευκρίνισε η μη κυβερνητική οργάνωση.

«Τουλάχιστον 26 μαχητές σκοτώθηκαν, εκ των οποίων οι 4 ήταν Σύροι. Οι άλλοι μαχητές ήταν αλλοδαποί, με τη μεγάλη πλειοψηφία τους να είναι Ιρανοί», επεσήμανε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Άμπντελ Ράχμαν.

«Κρίνοντας από τους στόχους είναι πιθανό οι βομβαρδισμοί να είναι ισραηλινοί», διευκρίνισε, προσθέτοντας ότι τόσο στο στρατιωτικό αεροδρόμιο που επλήγη στην επαρχία του Χαλεπίου όσο και στην Ταξιαρχία 47 «στόχος ήταν αποθήκες πυραύλων εδάφους- εδάφους».

Όταν ρωτήθηκε σχετικά από τον ισραηλινό στρατιωτικό ραδιοφωνικό σταθμό ο Ίσραελ Κατζ, υπουργός Μεταφορών και αρμόδιος για την υπηρεσία Πληροφοριών, δήλωσε ότι «δεν έχω ενημερωθεί για τα γεγονότα».

Το Ισραήλ σπάνια επιβεβαιώνει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις στη Συρία, αν και από την αρχή του εμφυλίου στη χώρα το 2011 έχει εξαπολύσει πολλές αεροπορικές επιδρομές εναντίον συριακών στόχων.

Το Ισραήλ και η Συρία επισήμως παραμένουν σε εμπόλεμη κατάσταση. Οι σχέσεις τους είναι όλο και πιο τεταμένες, καθώς στο θέατρο της συριακής σύρραξης ο ισραηλινός στρατός βλέπει τρεις εχθρούς του να επιχειρούν μαζί: τα στρατεύματα του ίδιου του συριακού καθεστώτος, το Ιράν και τη σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Αβίγκντορ Λίμπερμαν είχε προειδοποιήσει ότι το Ισραήλ «δεν θα επιτρέψει» στο Ιράν να εδραιώσει τη θέση του στη Συρία. Ενώ ο ισραηλινός πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου, επίσης αυτόν τον μήνα, διεμήνυσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του θα συνεχίζουν να «κινούνται εναντίον του Ιράν στη Συρία».

Τουλάχιστον 14 μαχητές, ανάμεσά τους επτά Ιρανοί, είχαν σκοτωθεί στο πλήγμα της 9ης Απριλίου στη στρατιωτική βάση T4, στην επαρχία Χομς.

Τον Φεβρουάριο, το Ισραήλ είχε στοχοθετήσει την ίδια βάση, όπου βρίσκεται στρατιωτικό αεροδρόμιο, καθώς υποστήριξε ότι ιρανικό τηλεκατευθυνόμενο, μη επανδρωμένο αεροσκάφος που παραβίασε τον ισραηλινό εναέριο χώρο είχε απογειωθεί από τη βάση, που θεωρεί «ιρανική».

Από την έναρξη του πολέμου στη Συρία το 2011, το Ισραήλ έχει εξαπολύσει τουλάχιστον εκατό αεροπορικές επιδρομές στη χώρα, κυρίως εναντίον της Χεζμπολάχ. Το ισραηλινό επιτελείο σπανίως επιβεβαιώνει τις επιχειρήσεις αυτές.

Η Τεχεράνη αρνείται ότι χτυπήθηκε ιρανική βάση στη Συρία και ότι σκοτώθηκαν Ιρανοί

Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim ανέφερε σήμερα πως οι πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες βάση του Ιράν στη Συρία επλήγη από πυραύλους είναι αβάσιμες και πως δεν έχουν σκοτωθεί Ιρανοί στις επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν σε στρατιωτικές βάσεις στη Χάμα και στην ύπαιθρο του Χαλεπίου.

«Όλες αυτές οι πληροφορίες για επίθεση σε μια ιρανική στρατιωτική βάση στη Συρία και τον θάνατο πολλών Ιρανών στρατιωτικών συμβούλων στη Συρία ως μαρτύρων είναι αβάσιμες», δήλωσε ανώνυμη πηγή στο ημι-επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters