Δευτέρα, 30 Απριλίου 2018 10:54

Το ΙΚ ανέλαβε την ευθύνη για τη διπλή βομβιστική επίθεση στην Καμπούλ- 21 νεκροί

Γράφτηκε από την
Το ΙΚ ανέλαβε την ευθύνη για τη διπλή βομβιστική επίθεση στην Καμπούλ- 21 νεκροί

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για τη διπλή βομβιστική επίθεση στην Καμπούλ με 21 νεκρούς.

Δύο επιθέσεις αυτοκτονίας σημειώθηκαν σήμερα στην Καμπούλ με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 21 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων ένας φωτοειδησεογράφος του AFP και τρεις ακόμη δημοσιογράφοι, και να τραυματιστούν ακόμη 27, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι, ενώ καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει προς το παρόν την ευθύνη.

Η πρώτη επίθεση σημειώθηκε στη συνοικία Σας Νταράκ κοντά στα γραφεία της αφγανικής υπηρεσίας πληροφοριών (NDS) και ακολούθησε μία δεύτερη έξω από το υπουργείο Αστικής Ανάπτυξης και Εστίας την ώρα που άνθρωποι εισέρχονταν στο κτίριο.

Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και πέντε τραυματίστηκαν από την πρώτη έκρηξη, δήλωσε ο Νάζιμπ Ντανίς, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών του Αφγανιστάν, ενώ πρόσθεσε ότι οι αρχές έστειλαν ασθενοφόρα στο σημείο.

«Ένας καμικάζι που κυκλοφορούσε με μοτοσικλέτα ανατινάχθηκε μπροστά σε (χώρο όπου γινόταν) μάθημα αγγλικών στον τομέα Σας Νταράκ. Έχουμε καταμετρήσει τέσσερις νεκρούς και πέντε τραυματίες, όλοι πολίτες», εξήγησε ο Ντανίς.

Λίγο αργότερα μια δεύτερη έκρηξη σημειώθηκε δίπλα σε δημοσιογράφους που είχαν σπεύσει για να καλύψουν την πρώτη επίθεση, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν ή να τραυματιστούν αρκετοί φωτοειδησεογράφοι και εικονολήπτες, όπως δήλωσαν στο Reuters αυτόπτες μάρτυρες.

Ο Σαχ Μάραϊ, επικεφαλής φωτοειδησεογράφος του AFP στην Καμπούλ σκοτώθηκε από την έκρηξη, όπως επιβεβαίωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων με ανάρτησή του στο Twitter. Ο Μάραϊ εργαζόταν για το AFP από το 1996 και κάλυψε για το Γαλλικό Πρακτορείο την αμερικανική επέμβαση στο Αφγανιστάν το 2001.

Ένας φωτοειδησεογράφος του Reuters τραυματίστηκε ελαφρά από θραύσματα.

Σύμφωνα με πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας, ο βομβιστής αυτοκτονίας που ευθύνεται για τη δεύτερη επίθεση κατάφερε να διεισδύσει μεταξύ των δημοσιογράφων «κρατώντας μια κάμερα».

«Ο βομβιστής αυτοκτονίας πυροδότησε τα εκρηκτικά που έφερε μεταξύ των δημοσιογράφων, προκαλώντας θύματα», διευκρίνισε ο Χασμάτ Στανικζάι εκπρόσωπος της αστυνομίας της Καμπούλ.

Η έδρα της υπηρεσίας πληροφοριών είχε γίνει στόχος επίθεσης βομβιστή αυτοκτονίας και τον Μάρτιο, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρεις άνθρωποι και να τραυματιστούν ακόμη πέντε.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η Καμπούλ έχει γίνει η πιο επικίνδυνη περιοχή του Αφγανιστάν για τους αμάχους, καθώς παρατηρείται αύξηση των επιθέσεων, που διαπράττονται κυρίως από βομβιστές αυτοκτονίας και την ευθύνη για τις οποίες αναλαμβάνουν είτε οι Ταλιμπάν είτε το Ισλαμικό Κράτος.

Η Καμπούλ έχει γίνει στόχος πολλών αιματηρών επιθέσεων από την αρχή του έτους

Η Καμπούλ, όπου σημειώθηκε σήμερα διπλή βομβιστική επίθεση την ευθύνη για την οποία ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος και από την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 25 άνθρωποι μεταξύ των οποίων και ένας φωτογράφος του AFP, έχει γίνει στόχος από την αρχή του έτους μιας σειράς επιθέσεων είτε από το ΙΚ είτε από τους Ταλιμπάν.

4 Ιανουαρίου: Βομβιστής αυτοκτονίας του ΙΚ πυροδοτεί τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος κοντά σε αστυνομικούς και διαδηλωτές, σκοτώνοντας τουλάχιστον 13 ανθρώπους, όλοι τους αστυνομικοί, και τραυματίζοντας 25.

20 Ιανουαρίου: Έξι βαριά οπλισμένοι Ταλιμπάν εισέβαλαν στο ξενοδοχείο Intercontinental περνώντας από το ένα δωμάτιο στο άλλο και σκοτώνοντας τους ενοίκους.

Η επίθεση στο πολυτελές ξενοδοχείο διήρκησε 12 ώρες και ο επίσημος απολογισμός είναι 25 νεκροί –περισσότεροι από 40 κατά άλλες πηγές—εκ των οποίων 15 αλλοδαποί. Τα περισσότερα θύματα σκοτώθηκαν με πυροβόλα όπλα, ενώ κάποια άλλα από μια πυρκαγιά που προκάλεσαν σκοπίμως οι δράστες.

27 Ιανουαρίου: Παγιδευμένο με εκρηκτικά ασθενοφόρο εξερράγη κοντά στο υπουργείο Εσωτερικών, σε μια από τις πιο πολυσύχναστες συνοικίες της αφγανικής πρωτεύουσας, με αποτέλεσμα 103 άνθρωποι να σκοτωθούν και 235 να τραυματιστούν.

Η έκρηξη, την ευθύνη για την οποία ανέλαβαν οι Ταλιμπάν, ήταν πολύ δυνατή και έγινε αισθητή σε όλη την Καμπούλ, ενώ γύρω από το σημείο της έκρηξης έσπασαν τα τζάμια των κτιρίων. Η συνοικία που σημειώθηκε η επίθεση είναι μια από τις πιο καλά φυλασσόμενες της πρωτεύουσας καθώς εκεί βρίσκονται πολλά επίσημα ή ευαίσθητα κτίρια, μεταξύ των οποίων και πρεσβείες.

29 Ιανουαρίου: Τουλάχιστον 11 στρατιώτες σκοτώθηκαν σε επίθεση εναντίον της Στρατιωτικής Ακαδημίας του Αφγανιστάν στην Καμπούλ, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε το ΙΚ.

Η επίθεση ξεκίνησε τα ξημερώματα με την εκτόξευση ρουκετών και την πυροδότηση των εκρηκτικών που έφερε ένας βομβιστής αυτοκτονίας. Ακολούθησαν πυρά από αυτόματα όπλα και χειροβομβίδες εναντίον του τάγματος που βρισκόταν στην είσοδο της Ακαδημίας.

Η Ακαδημία είχε γίνει στόχος επίθεσης και τον Οκτώβριο του 2017, όταν 15 νεοσύλλεκτοι σκοτώθηκαν από έναν βομβιστή αυτοκτονίας που επιτέθηκε πεζός εναντίον ενός μικρού λεωφορείου στο οποίο επέβαιναν για να επιστρέψουν σπίτι τους.

9 Μαρτίου: Βομβιστής αυτοκτονίας πυροδότησε τα εκρηκτικά τα οποία έφερε σε σιιτική συνοικία της Καμπούλ, σκοτώνοντας τουλάχιστον 9 ανθρώπους και τραυματίζοντας 18 ακόμη.

Η επίθεση, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε το ΙΚ, σημειώθηκε κοντά σε μια εκδήλωση για την 23η επέτειο από τον θάνατο του Αμπντούλ Άλι Μαζάρι, επικεφαλής της εθνότητας των Χαζάρα που σκοτώθηκε από τους Ταλιμπάν.

21 Μαρτίου: Περισσότεροι από 30 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους έφηβοι, σκοτώθηκαν όταν ένας βομβιστής αυτοκτονίας πυροδότησε το γιλέκο με τα εκρηκτικά που έφερε εν μέσω ενός πλήθους που είχε συγκεντρωθεί έξω από το πανεπιστήμιο της Καμπούλ για τη γιορτή του νεβρόζ, του περσικού νέους έτους. Την ευθύνη ανέλαβε το ΙΚ, ενώ τουλάχιστον 70 ακόμη άνθρωποι τραυματίστηκαν.

22 Απριλίου: Το ΙΚ ανέλαβε την ευθύνη για μια επίθεση αυτοκτονίας στην οποία σκοτώθηκαν 60 άνθρωποι και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 129, όλοι τους πολίτες, εναντίον ενός κέντρου εγγραφής ψηφοφόρων για τις βουλευτικές εκλογές το οποίο βρισκόταν σε σιιτική συνοικία της Καμπούλ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-REUTERS


NEWSLETTER