Τετάρτη, 02 Μαϊος 2018 10:11

Ισπανία: Άγνωστοι βεβήλωσαν την προτομή του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα

Γράφτηκε από την
Ισπανία: Άγνωστοι βεβήλωσαν την προτομή του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα

Το πρωϊνό της 1ης Μαΐου επεφύλασσε μία δυσάρεστη έκπληξη στους κατοίκους της ισπανικής πόλης Γρανάδα, καθώς αντίκρισαν βεβηλωμένο με μία σβάστικα στο μέτωπο την προτομή του δολοφονημένου από τα όργανα του Φρανκισμού και διάσημου σε όλον τον κόσμο Ανδαλουσιανού ποιητή Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα, που κοσμεί την κεντρική αρτηρία της Κονστιτουθιόν, όπως πληροφορεί σήμερα ο ενημερωτικός ιστότοπος El Publico, επικαλούμενος την τοπική εφημερίδα Ideal.

Ο Γκαρθία Λόρκα, ένας από τους σημαντικότερους βάρδους στην πολιτιστική ιστορία της Ισπανίας, δολοφονήθηκε στη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου, εξαιτίας της υποστήριξης που είχε εκφράσει στην δημοκρατική κυβέρνηση, αλλά και, όπως υποστηρίζουν πολλοί ιστορικοί, λόγω της ομοφυλοφυλίας του.

Ο ποιητής είχε επιχειρήσει να ξεφύγει τις διώξεις βρίσκοντας καταφύγιο στην κατοικία της οικογένειας Ροσάλες, όμως συνελήφθη από την αστυνομία. Όταν ο πολιτικός κυβερνήτης της Γρανάδας είχε ρωτήσει για την τύχη του δραματουργού και ποιητή τον διαβόητο για την ωμότητά του και τα εγκλήματα πολέμου στρατηγό Κέιπο ντε Λιάνο, ο οποίος σήμερα είναι ενταφιασμένος «δόξη και τιμή» στην Βασιλική της Μακαρένα στη Σεβίλλη, του απάντησε συνθηματικά «δώσε του καφέ, πολύ καφέ».

Οι τελευταίες στιγμές του ποιητή καλύπτονται από πέπλο μυστηρίου, αλλά κατά τα φαινόμενα τουφεκίσθηκε στις πέντε το πρωΐ της 18 Αυγούστου 1936, μαζύ με τους αναρχικούς Φρανθίσκο Γαλαδί, Χοακίν Αρκόλιας και τον μαέστρο Διόσκορο Γαλίνδο. Οι σοροί τους εξακολουθούν να αγνοούνται, καθώς βρίσκονται μεταξύ των ενταφιασμένων στους πάνω από 2.000 ομαδικούς τάφους που βρίσκονται στην Ισπανία από εκείνην την εποχή.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER