Παρασκευή, 04 Μαϊος 2018 09:27

Ο Μ. Αμπάς επανεξελέγη πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΟΑΠ

Γράφτηκε από την
Ο Μ. Αμπάς επανεξελέγη πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΟΑΠ

Ο παλαιστίνιος ηγέτης Μαχμούντ Αμπάς επανεξελέγη πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ), έγινε γνωστό σήμερα.

Η -αναμενόμενη- επανεκλογή του Αμπάς ανακοινώθηκε στο τέλος των τετραήμερων εργασιών του Παλαιστινιακού Εθνικού Συμβουλίου, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Το Παλαιστινιακό Εθνικό Συμβούλιο ανέδειξε επίσης τα δώδεκα από τα μέλη της νέας Εκτελεστικής Επιτροπής, του ανώτατου οργάνου της ΟΑΠ.

Ο βετεράνος παλαιστίνιος ηγέτης επεδίωκε να ανανεώσει τη νομιμοποίησή του και να εγκαταστήσει στην Εκτελεστική Επιτροπή στελέχη πιστά στον ίδιο για να συνεχίσουν την πορεία που έχει χαράξει και να υπερασπίσουν την πολιτική του κληρονομιά.

«Τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΟΑΠ διαβουλεύθηκαν και αποφάσισαν να εκλέξουν τον αδελφό Αμπού Μάζεν (σ.σ. το nom de guerre του Αμπάς) πρόεδρο της Εκτελεστικής Επιτροπής», δήλωσε ο Αζάμ αλ Άχμαντ, πιστός σύμμαχος του παλαιστίνιου προέδρου κι ένα από τα εννέα νέα μέλη του 15μελούς οργάνου.

Το Παλαιστινιακό Εθνικό Συμβούλιο συγκλήθηκε από τον Αμπάς εν μέρει για να καταρτιστεί νέα στρατηγική, μετά την απόφαση που ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως την πρωτεύουσα του Ισραήλ και να μεταφέρει εκεί την πρεσβεία των ΗΠΑ.

Όμως η πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου έπειτα από 22 χρόνια επισκιάστηκε από τις σφοδρές επικρίσεις για το περιεχόμενο της εναρκτήριας ομιλίας του Αμπάς τη Δευτέρα, που καταδικάστηκε από διάφορες πλευρές για αντισημιτισμό και υποβάθμιση του Ολοκαυτώματος.

Τα νέα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΟΑΠ αναδείχθηκαν με διαβούλευση των παρατάξεων της που πήραν μέρος, δεν εξελέγησαν με ψηφοφορία.

Ο 82χρονος Αμπάς θεωρείται ότι πέτυχε τους περισσότερους στόχους του στις εργασίες του Συμβουλίου, ιδίως την απομάκρυνση από την Εκτελεστική Επιτροπή αντιπάλων του όπως ο Γιάσερ Άμπεντ Ράμπο ή ο πρώην πρωθυπουργός και διαπραγματευτής Άχμεντ Κουρέι.

Ο Αμπάς άφησε την πόρτα ανοιχτή προκειμένου παλαιστινιακές πολιτικές οργανώσεις που απείχαν, όπως το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, να καταλάβουν κάποια από τις τρεις έδρες που έμειναν κενές.

Είπε επίσης ότι η Χαμάς, η ισλαμιστική, αντίπαλη οργάνωση της Φάταχ, είναι καλοδεχούμενη «αν αποδέχεται την εθνική ενότητα κι αν αποδέχεται την ΟΑΠ».

Η Χαμάς, ο Ισλαμικός Τζιχάντ, καθώς και ορισμένες παρατάξεις που ανήκουν στην ΟΑΠ απείχαν.

Η ηγεσία της Χαμάς απέρριψε κάθε ενδεχόμενο να πάρει μέρος στις τετραήμερες εργασίες του Παλαιστινιακού Εθνικού Συμβουλίου, κάνοντας ειρωνικά λόγο για μια «γιορτή χειροκροτητών» του Μαχμούντ Αμπάς.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters


NEWSLETTER