Παρασκευή, 04 Μαϊος 2018 11:07

Σουηδία: Δεν θα υπάρξει Νόμπελ Λογοτεχνίας 2018

Γράφτηκε από την
Σουηδία: Δεν θα υπάρξει Νόμπελ Λογοτεχνίας 2018

Η Σουηδική Ακαδημία ανακοίνωσε ότι δεν θα απονείμει βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας το 2018, μετέδωσε το σουηδικό πρακτορείο ειδήσεων TT.

Δεν θα ανακοινωθεί φέτος Νόμπελ Λογοτεχνίας 2018, για πρώτη φορά εδώ και 63 χρόνια, εξαιτίας σκανδάλου ανάρμοστης συμπεριφοράς που έχει προκαλέσει σειρά παραιτήσεων των μελών της Σουηδικής Ακαδημίας που αποφασίζει για την απονομή της τιμητικής διάκρισης.

«Το βραβείο Νόμπελ 2018 θα αποφασισθεί και θα ανακοινωθεί ταυτόχρονα με το Νόμπελ του 2019», ανακοίνωσε η Σουηδική Ακαδημία.

Η Σουηδική Ακαδημία είναι μια από τις Βασιλικές Ακαδημίες της Σουηδίας. Ιδρύθηκε το 1786 από τον βασιλιά Γουσταύο Γ'. Στόχος της είναι η προαγωγή της σουηδικής γλώσσας. Από το 1901, τα ισόβια μέλη της λαμβάνουν κάθε χρόνο την απόφαση για το ποιος θα είναι ο νικητής του Βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας, προς τιμήν του δωρητή Άλφρεντ Νόμπελ.

Εχει βρεθεί από τον περασμένο χρόνο στη δίνη σκανδάλου #MeToo, ενώ τις τελευταίες εβδομάδες 6 από τα 18 ισόβια μέλη της έχουν παραιτηθεί, ανάμεσά τους και η ισόβια γραμματέας Σάρα Ντάνιους.

Βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα έπειτα από τις μαρτυρίες 18 γυναικών, σύμφωνα με τις οποίες είχαν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση ή βίαιες επιθέσεις από τον φωτογράφο Ζαν-Κλοντ Αρνό, σύζυγο της ακαδημαϊκού, ποιήτριας και δραματουργού Καταρίνα Φρόστενσον, η οποία έκτοτε αποχώρησε από τη Σουηδική Ακαδημία. Επιπλέον, η κρίση αφορά και τη διαρροή των ονομάτων ορισμένων από τους νικητές ενόψει των επίσημων ανακοινώσεων. Ο Αρνό αρνείται τις κατηγορίες τόσο περί σεξουαλικής παρενόχλησης όσο και περί διαρροής των ονομάτων.

«Τα ενεργά μέλη της Σουηδικής Ακαδημίας γνωρίζουν ότι η σημερινή κρίση εμπιστοσύνης δημιουργεί την υποχρέωση μακράς και ενεργητικής εργασίας μεταρρύθμισης», σχολίασε ο Αντερς Ολσον, ασκών χρέη ισόβιου γραμματέα, στην ανακοίνωση που εκδόθηκε σήμερα.

«Θεωρούμε ότι είναι απαραίτητο να μας δοθεί χρόνος για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης πριν από τον ορισμό του επόμενου βραβευόμενου. Και αυτό από σεβασμό για τους προηγούμενους και μελλοντικούς βραβευόμενους».

Πέντε φορές έχει αναβληθεί στο παρελθόν η απονομή του μεγαλύτερου λογοτεχνικού βραβείου στον κόσμο από την δημιουργία του το 1901.

Το 1949, οπότε και η τελευταία αναβολή, η Ακαδημία είχε αποφασίσει να αναβάλει την ανακοίνωση επικαλούμενη το γεγονός ότι εκείνη τη χρονιά «καμία από τις υποψηφιότητες δεν ανταποκρινόταν στα κριτήρια που τίθενται από τη διαθήκη του Αλφρεντ Νόμπελ». Εναν χρόνο αργότερα, ο αμερικανός συγγραφέας Ουίλιαμ Φόκνερ λάμβανε την τιμητική διάκριση για το 1949.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters


NEWSLETTER