Πέμπτη, 10 Μαϊος 2018 21:50

Η λάβα του Κιλαουέα απειλεί εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας

Γράφτηκε από την
Η λάβα του Κιλαουέα απειλεί εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας

Οι αρχές της Χαβάης σπεύδουν να απομακρύνουν σήμερα δεκάδες χιλιάδες λίτρα εξαιρετικά εύφλεκτων χημικών υλικών, που θα μπορούσαν να βρεθούν στο μονοπάτι της λάβας και ο κυβερνήτης της πολιτείας προειδοποίησε ότι μαζικές εκκενώσεις πιθανόν να χρειαστεί να γίνουν καθώς οι εκρήξεις από το ηφαίστειο Κιλαουέα είναι σφοδρότερης ισχύος.

Καθώς χθες άνοιξε μια νέα ρωγμή στο έδαφος, σε απόσταση 0,8 χιλιομέτρων από το γεωθερμικό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ο κυβερνήτης της Χαβάης Ντέιβιντ Άιγκε συγκρότησε εκτάκτως μια ομάδα επέμβασης προκειμένου να απομακρύνει το πεντάνιο που χρησιμοποιείται στις τουρμπίνες του εργοστασίου. Ο ίδιος επικαλέστηκε εκτιμήσεις ότι εάν το υγρό αναφλεγεί, η επακόλουθη έκρηξη θα μπορούσε να γίνει αισθητή σε ακτίνα έως και 1,6 χιλιομέτρων.

Το εργοστάσιο Puna Geothermal Venture βρίσκεται στα όρια της κατοικημένης περιοχής Λεϊλάνι Εστέιτς στο Μπιγκ Άιλαντ της Χαβάης, όπου η λάβα που εκλύεται από τις 15 ηφαιστιακές ρωγμές έχει έως σήμερα καταστρέψει 36 κτίρια, τα περισσότερα κατοικίες, και έχει αναγκάσει τουλάχιστον 2000 κατοίκους να εκκενώσουν τις εστίες τους.

«Καθώς νέες ρωγμές σχηματίζονται και επιτείνεται η έκθεση σε τοξικά αέρια, το ενδεχόμενο μιας ευρύτερης κλίμακας εκκένωσης αυξάνεται» τόνισε ο κυβερνήτης της Χαβάης σε ένα tweet που έστειλε χθες το βράδυ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER