Σάββατο, 12 Μαϊος 2018 10:11

Ιράκ: Άνοιξαν οι κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές

Γράφτηκε από την

Άνοιξαν οι κάλπες στο Ιράκ για τη διεξαγωγή των πρώτων βουλευτικών εκλογών μετά την άνοδο και την πτώση της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος. Το δύσκολο έργο της ανασυγκρότησης θα αναλάβει ο επόμενος πρωθυπουργός.

Περίπου 24.5 εκατομμύρια ψηφοφόροι αναμένονται στα εκλογικά τμήματα για να αναδείξουν ένα νέο κοινοβούλιο, βασικό έργο του οποίου θα είναι επιβλέπει την ανασυγκρότηση μιας χώρας που έχει καταστραφεί μετά από τρία χρόνια πολέμου ενάντια στους τζιχαντιστές.

Έρευνες δείχνουν ότι οι πολίτες δεν περιμένουν από τους νέους ηγέτες να επιτύχουν στο να φέρουν τη σταθερότητα και την οικονομική ευρωστία που έχουν υποσχεθεί. Οι κάλπες έχουν ανοίξει από νωρίς το πρωί στη Βαγδάτη και σε άλλες πόλεις του Ιράκ.

Η πετρελαιοπαραγωγός χώρα δεν έχει καταφέρει να βρει τη φόρμουλα για σταθερότητα μετά την αμερικανική εισβολή που ανέτρεψε τον Σαντάμ Χουσεΐν το 2003 και πολλοί Ιρακινοί δηλώνουν απογοητευμένοι από τους πολιτικούς τους.

Οι δύο βασικές θρησκευτικές κοινότητες, οι σουνίτες και οι σιίτες βρίσκονται σε διαμάχη εδώ και δεκαετίες. Το χάσμα που τους χωρίζει είναι τώρα πιο βαθύ από ποτέ. Το μεγαλύτερο μέρος της Μοσούλης στα βόρεια έγινε συντρίμμια κατά τη διάρκεια των μαχών εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και θα χρειαστούν δισεκατομμύρια για την ανοικοδόμησή της, την ώρα που η οικονομία είναι σε άσχημη κατάσταση.

Οι φυλετικές διακρίσεις που πυροδότησαν εμφύλιο το 2006 με 2007 αποτελούν ακόμα σημαντική απειλή για την ασφάλεια ενώ οι βασικοί υποστηρικτές της χώρας, η Ουάσινγκτον και η Τεχεράνη βρίσκονται σε διαμάχη ξανά την τελευταία περίοδο.

Κάποιοι ψηφοφόροι έχουν εκφράσει αμφιβολίες σχετικά με το αν το νέο κοινοβούλιο θα καταφέρει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το Ιράκ.

«Θα λάβω μέρος αλλά θα σημειώσω ένα χ στο ψηφοδέλτιό μου. Δεν υπάρχει ασφάλεια, δεν υπάρχουν δουλειές, δεν υπάρχουν υπηρεσίες. Οι υποψήφιοι θέλουν μόνο να ωφελήσουν την τσέπη τους, όχι να βοηθήσουν τους ανθρώπους», δηλώνει ένας ψηφοφόρος.

Ο απερχόμενος σιίτης πρωθυπουργός Χαϊντάρ Αλ Αμπάντι θεωρείται από τους αναλυτές ότι έχει το προβάδισμα, ωστόσο η επικράτησή του στις εκλογές είναι αβέβαιη. Οι μετοχές του ανέβηκαν μετά τη νίκη επί των τζιχαντιστών, ωστόσο στα μάτια των πολιτών δεν έχει καταφέρει να βελτιώσει την οικονομία.

Οι επίσης σιίτες βασικοί του αντίπαλοι, είναι ο προκάτοχός του, Νούρι Αλ Μαλίκι και ο διοικητής της σιιτικής πολιτοφυλακής Χάντι Αλ Αμίρι. Ο Αμίρι πέρασε τουλάχιστον δύο δεκαετίες πολεμώντας τον Σαντάμ εξόριστος στο Ιράν. Ο 63χρονος είναι ο ηγέτης της οργάνωσης Μπαντρ, που αποτέλεσε τη ραχοκοκκαλιά των εθελοντικών δυνάμεων που πολέμησαν με τους τζιχαντιστές. Τώρα ευελπιστεί να κεφαλαιοποιήσει τις επιτυχίες του στο πεδίο της μάχης. Μια νίκη για τον Αμίρι, θα ήταν μια νίκη για το Ιράν, το οποίο το τελευταίο διάστημα εμπλέκεται έντονα στις μάχεδς επιρροής στη Μέση Ανατολή.

Τη θέση του πρωθυπουργού στο Ιράκ αναλαμβάνει σιίτης, του προέδρου της βουλής σουνίτης και του προέδρου ο οποίος έχει μειώμενες αρμοδιότητες αναλαμβάνει κούρδος.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters