Πέμπτη, 17 Μαϊος 2018 22:20

Γαλλία: Η αστυνομία καταδίωκε βαν με μετανάστες - 2χρονο κορίτσι έχασε τη ζωή του

Γράφτηκε από την
Γαλλία: Η αστυνομία καταδίωκε βαν με μετανάστες - 2χρονο κορίτσι έχασε τη ζωή του

Μια μικρή Κούρδισσα ηλικίας δύο ετών, η οικογένεια της οποίας διαμένει προσωρινά στο Γκραντ-Σιντ στο Νορ της Γαλλίας, έχασε σήμερα τη ζωή της, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, στο Βέλγιο.

Το παιδί επέβαινε σε ένα βαν μαζί με άλλους παράτυπους μετανάστες, το οποίο καταδίωξαν οι αστυνομικές δυνάμεις.

Ο θάνατος του παιδιού προκάλεσε ταραχές στο Γκραντ Σιντ, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο συγκλίνουσες πηγές.

Οι αστυνομικοί άνοιξαν πυρ εναντίον του βαν για να το σταματήσουν, όμως «η μικρή δεν πέθανε από αστυνομικά πυρά» διαβεβαίωσε ο Φρεντερίκ Μπαρισό, πρώτος αντιεισαγγελέας του Μονς.

Η μικρούλα, η οποία βρισκόταν στο φορτηγάκι, άφησε την τελευταία της πνοή μέσα στο ασθενοφόρο κατά τη διακομιδή της στο νοσοκομείο. Η καταδίωξη διάρκειας σχεδόν 1 ώρας εκτυλίχθηκε μεταξύ Ναμούρ και Μεζιέρ, στο προάστιο του Μονς.

«Οι αρχές διενεργούν αυτή τη στιγμή νεκροψία-νεκροτομή» στη σορό της 2χρονης, είπε ο Μπαρισό.

Ο Βέλγος αντιεισαγγελέας ανέφερε τρεις πιθανές αιτίες θανάτου του παιδιού: είτε να ήταν άρρωστο είτε λόγω ενός απότομου ελιγμού του οδηγού του οχήματος, για παράδειγμα το κεφάλι της μικρούλας θα μπορούσε να έχει χτυπήσει σε κάποιο σημείο του βαν είτε κάποιος χτύπησε το παιδί.

Όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, τριάντα άνθρωποι, εκ των οποίων οι 26 ενήλικες, όλοι τους κουρδικής καταγωγής, επέβαιναν στο φορτηγάκι.

«Οι υπόλοιποι επιβαίνοντες ανακρίνονται, μια διαδικασία που θα πάρει χρόνο, λόγω του ότι πρέπει να μεταφραστούν οι καταθέσεις τους» διευκρίνισε ο Μπαρισό.

«Δεν γνωρίζουμε εάν ο οδηγός του βαν βρίσκεται μεταξύ των 26 ενηλίκων που συνελήφθησαν. Ενδεχομένως τράπηκε σε φυγή» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Ο θάνατος του παιδιού προκάλεσε ταραχές στο Γκραντ Σιντ, κοντά στη Δουνκέρκη στο Νορ της Γαλλίας, καθώς το παιδί «ήταν μέλος μιας οικογένειας μεταναστών που φιλοξενείτο σε ένα κλειστό γυμναστήριο στο Γκραντ Σιντ» μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο τη νομαρχία του Νορ.

Το μεσημέρι, «περίπου 60 μετανάστες, μεταξύ αυτών γυναίκες και παιδιά, προερχόμενοι από το κλειστό γυμναστήριο του Μουλέν όπου φιλοξενούνται προσωρινά, έκαναν κατάληψη στον αυτοκινητόδρομο Α16, στο ύψος της κοινότητας Γκραντ Σιντ, και στις δύο λωρίδες κυκλοφορίας» σύμφωνα με τη νομαρχία.

Η κατάληψη «φαίνεται να είναι επακόλουθο» του θανάτου του παιδιού.

Οι δυνάμεις ασφαλείας επενέβησαν για να απομακρύνουν τους μετανάστες και να ανοίξει ο δρόμος. Προχώρησαν σε περίπου 20 προσαγωγές.


NEWSLETTER