Σάββατο, 19 Μαϊος 2018 19:55

Επτά νεκροί σε επίθεση σε ορθόδοξη εκκλησία του Γκρόζνι

Γράφτηκε από την
Επτά νεκροί σε επίθεση σε ορθόδοξη εκκλησία του Γκρόζνι

Τέσσερις αντάρτες, δύο αστυνομικοί και ένας πολίτης σκοτώθηκαν σήμερα στην Τσετσενία, δημοκρατία του ρωσικού Καυκάσου, σε επίθεση που πραγματοποιήθηκε σε μια ορθόδοξη εκκλησία σε αυτή την μουσουλμανική κυρίως περιοχή, ανέφερε σε μια ανακοίνωση η ρωσική Επιτροπή έρευνας.

Η επίθεση είχε στόχο την εκκλησία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στο κέντρο του Γκρόζνι, της τσετσενικής πρωτεύουσας, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

«Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, δύο αστυνομικοί που είχαν επιφορτιστεί με την ασφάλεια της εκκλησίας (...) και ένας πολίτης σκοτώθηκαν», διευκρινίζει η Επιτροπή, η οποία προσθέτει πως άλλοι δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν.

«Τέσσερις αντάρτες εξουδετερώθηκαν», πάνω τους βρέθηκαν μαχαίρια και ένα τουφέκι, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

«Οι επαγγελματικές ενέργειες των αστυνομικών επέτρεψαν να αποτραπούν πιο σοβαρές συνέπειες από την επίθεση και να προκληθεί μεγαλύτερος αριθμός θυμάτων», υπογραμμίζει η Επιτροπή.

Ο πρόεδρος της Τσετσενίας Ραμζάν Καντίροφ δήλωσε νωρίτερα σε ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων πως οι αντάρτες, που ενήργησαν, όπως είπε, «με εντολή μιας δυτικής χώρας», είχαν «σκοπό να συλλάβουν πιστούς ως ομήρους».

Μετά τον πρώτο πόλεμο της Τσετσενίας (1994-1996), η αυτονομιστική εξέγερση ισλαμοποιήθηκε σταδιακά και επεκτάθηκε πέρα από τα σύνορα αυτής της ρωσικής δημοκρατίας προκειμένου να μετατραπεί στα μέσα της δεκαετίας του 2000 σε ένα ενεργό ένοπλο ισλαμιστικό κίνημα σε όλο τον βόρειο Καύκασο.

Στα τέλη Ιουνίου 2015, η ένοπλη ισλαμιστική εξέγερση στον ρωσικό Καύκασο δήλωσε πίστη στην οργάνωση η Ισλαμικό Κράτος, της οποίας παραμένει πρόσφορο έδαφος για μαχητές που πολεμούν στις τάξεις των τζιχαντιστών στη Συρία και στο Ιράκ.
ΑΠΕ - ΜΠΕ


NEWSLETTER