Κυριακή, 20 Μαϊος 2018 12:11

Ταξίδεψε από το Πακιστάν στις ΗΠΑ και έπεσε νεκρή στο μακελειό της Σάντα Φε

Γράφτηκε από την
Ταξίδεψε από το Πακιστάν στις ΗΠΑ και έπεσε νεκρή στο μακελειό της Σάντα Φε

Η 17χρονη Σαμπίκα Σέιχ από το Πακιστάν ήταν ανάμεσα στους άτυχους ανθρώπους που βρέθηκαν μπροστά στον 17χρονο, ο οποίος άνοιξε πυρ και σκότωσε δέκα ανθρώπους στο σχολείο του, στη Σάντα Φε του Τέξας, την Παρασκευή.

Είχε βρεθεί στις ΗΠΑ με πρόγραμμα ανταλλαγής μαθητών και φοιτούσε στο λύκειο της Σάντα Φε τους τελευταίους μήνες. Σε μερικές εβδομάδες θα επέστρεφε στην πατρίδα της.

Ο πατέρας της Άμπντουλ Αζίζ έμαθε από το CNN για την επίθεση ενόπλου σε λύκειο, κατά τη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκαν δέκα άνθρωποι.

Καθώς διέκοπτε τη νηστεία του Ραμαζανιού, χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τον τόπο της τραγωδίας, η έκτακτη είδηση προβαλλόταν στην οθόνη του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου.

Τρομοκρατημένος, έχοντας καταληφθεί από απόλυτη σύγχυση, ο Άμπντουλ σήκωσε το τηλέφωνο και αναζήτησε την κόρη του. Οι κλήσεις του έμειναν αναπάντητες.

«Δεν σταματούσα να τηλεφωνώ και να της στέλνω μηνύματα στο WhatsApp. Κανονικά, η κόρη μου απαντούσε πάντα» αφηγήθηκε ο Αζίζ στο Γαλλικό Πρακτορείο, συγκρατώντας τα δάκρυά του στο σπίτι του, στο Καράτσι, στο νότιο Πακιστάν, λίγη ώρα μετά την επιβεβαίωση του θανάτου του παιδιού του.

«Είμαστε ακόμη σε φάση άρνησης. Είναι σαν εφιάλτης» συνέχισε ο Αζίζ. Η σύζυγός του, καθισμένη πλάι του, εμφανώς σοκαρισμένη, έμοιαζε σαν να μην μπορούσε να προφέρει ούτε λέξη. Συγγενείς προσπαθούσαν να την παρηγορήσουν, όπως περιγράφει το ΑΜΠΕ.

Στο Πακιστάν, η νέα τραγωδία σε αμερικανικό σχολείο και ο θάνατος της 17χρονης Σαμπίκας προκάλεσαν ένα κύμα συμπόνιας προς την οικογένειά της. Η νεαρή, εξαίρετη μαθήτρια, όπως διαβεβαίωσε ο πατέρας της, θα επέστρεφε σε μερικές εβδομάδες στην πατρίδα της. Ονειρευόταν μια μέρα να γίνει διπλωμάτης και να δουλέψει στο υπουργείο Εξωτερικών. Οι γονείς της την περίμεναν στο Καράτσι για τη γιορτή Έιντ ελ Φιτρ, το τέλος του Ραμαζανιού.

«Θα γύριζε σύντομα» είπε ο Αζίζ. «Υπάρχει η γενική εντύπωση πως ζει κανένας με ασφάλεια στις ΗΠΑ. Αλλά δεν ισχύει αυτό».

Ο κατηγορούμενος για τη σφαγή Δημήτριος Παγουρτζής, συμμαθητής της κόρης του και συνομήλικός της, παραδόθηκε στην αστυνομία. Ο έφηβος εμφανίστηκε αλυσοδεμένος, με το κεφάλι σκυφτό, ενώπιον δικαστή, απαντώντας «μάλιστα κύριε», «όχι κύριε» στις ερωτήσεις του το βράδυ της Παρασκευής. Δικηγόρος του είπε την επομένη ότι του φάνηκε εντελώς ασυγκίνητος.

Του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για ανθρωποκτονία από πρόθεση και κατά συρροή, που στο Τέξας μπορεί να σημαίνουν και ποινή θανάτου. Τα κίνητρά του παραμένουν μέχρι τώρα άγνωστα.

Η νέα επίθεση είναι η 22η μέσα σε σχολείο στις ΗΠΑ το 2018. Τα πυροβόλα όπλα, αναπόσπαστο μέρος της καθημερινής ζωής στη χώρα, ενοχοποιούνται για πάνω από 30.000 θανάτους κάθε χρόνο.


NEWSLETTER