Τρίτη, 22 Μαϊος 2018 08:30

Εφικτή η συμφωνία Ε.Ε. - Mercosur εντός του έτους

Γράφτηκε από την
Εφικτή η συμφωνία Ε.Ε. - Mercosur εντός του έτους

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη της Mercosur μπορούν να καταλήξουν σε συμφωνία εντός του έτους, εκτίμησε εκπρόσωπος της προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τη Δευτέρα, προσπαθώντας να γυρίσει τη σελίδα της έντασης μεταξύ των δύο πλευρών στις διαπραγματεύσεις του περασμένου μήνα.

«Θεωρούμε ότι πρόκειται να ολοκληρώσουμε τις διαπραγματεύσεις προς τα τέλη της χρονιάς», δήλωσε η Εκατερίνα Ζαχάριεβα, υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, της χώρας η οποία ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ.

«Αλλά φυσικά, είναι πολύ πιο σημαντικό το να κλείσουμε μια καλή συμφωνία από μια χειρότερη γρηγορότερα», πρόσθεσε η Ζαχάριεβα κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς στο περιθώριο συνόδου της Ομάδας των Είκοσι (G20) στο Μπουένος Άιρες.

Στον πιο πρόσφατο γύρο των διαπραγματεύσεων, τον Απρίλιο, σημειώθηκε πρόοδος, ειδικά όσον αφορά τις εξαγωγές αυτοκινήτων, αλλά οι συνομιλίες ολοκληρώθηκαν με τις δύο πλευρές να ανταλλάσσουν κατηγορίες περί καθυστέρησης της διαδικασίας για το κλείσιμο οριστικής συμφωνίας.

Οι συνομιλίες για τις εμπορικές συναλλαγές ανάμεσα στις δύο ενώσεις εντάθηκαν ξανά τα τελευταία χρόνια, έπειτα από την αποτελμάτωσή τους που διαρκούσε για πάνω από μια δεκαετία. Αλλά τα σχέδια να κλειστεί μια συμφωνία στα τέλη του 2017 εκτροχιάστηκαν εξαιτίας των διαφορών των δύο πλευρών για τις εξαγωγές αγροδιατροφικών προϊόντων από τις νοτιοαμερικανικές χώρες.

Στη Mercosur συμμετέχουν χώρες που εξάγουν σιτηρά και βοδινό, όπως η Αργεντινή, η Βραζιλία, η Παραγουάη κι η Ουρουγουάη.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER