Τρίτη, 22 Μαϊος 2018 18:34

Ανοιχτή επιστολή 154 γερμανών οικονομολόγων για τις σχεδιαζόμενες μεταρρυθμίσεις στην Ευρωζώνη

Γράφτηκε από την
Ανοιχτή επιστολή 154 γερμανών οικονομολόγων για τις σχεδιαζόμενες μεταρρυθμίσεις στην Ευρωζώνη

Ανοιχτή επιστολή 154 γερμανών οικονομολόγων για τις σχεδιαζόμενες μεταρρυθμίσεις στην ΕυρωζώνηΠροειδοποίηση για τον κίνδυνο η Νομισματική και η Τραπεζική Ένωση να εξελιχθούν σε ένωση κοινής ανάληψης ευθύνης απευθύνουν 154 γερμανοί καθηγητές οικονομίας - μεταξύ των οποίων και ο πρώην Πρόεδρος του Ινστιτούτου του Μονάχου (Ifo) - και υποστηρίζουν ότι οι προτάσεις του Προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ που υιοθετούνται στην προγραμματική συμφωνία από τον κυβερνητικό συνασπισμό (CDU/CSU-SPD) κρύβουν μεγάλους κινδύνους για τους ευρωπαίους πολίτες.

Οι 154 οικονομολόγοι, στην ανοιχτή επιστολή τους, η οποία δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της Frankfurter Allgmeine Zeitung, αναφέρονται κυρίως στον μελλοντικό ρόλο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) και στην λειτουργία της Ευρωζώνης.

«Εάν ο ΕΜΣ χρησιμοποιηθεί, όπως έχει σχεδιαστεί, ως προστατευτικός μηχανισμός για την εξυγίανση των τραπεζών (Backstop), το κίνητρο για την εκκαθάριση των επισφαλών δανείων μειώνεται και για τις τράπεζες και για τις εποπτικές αρχές. Αυτό είναι σε βάρος της ανάπτυξης και της δημοσιονομικής σταθερότητας», τονίζουν και προσθέτουν ότι, εάν ο ΕΜΣ υπαχθεί ως «Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο» στο Δίκαιο της ΕΕ, τότε θα βρίσκεται υπό την επιρροή χωρών οι οποίες δεν ανήκουν στην Ευρωζώνη. Λόγω του σκεπτικού μεμονωμένες χώρες να χάσουν το δικαίωμα βέτο για επείγουσες αποφάσεις του «ταμείου», πιστώτριες χώρες θα μπορούσαν να μειοψηφούν.

ΑΠΕ - ΜΠΕ


NEWSLETTER