Παρασκευή, 25 Μαϊος 2018 10:07

Βόρεια Κορέα: Παραμένουμε ανοιχτοί στο διάλογο με τις ΗΠΑ

Γράφτηκε από την
Βόρεια Κορέα: Παραμένουμε ανοιχτοί στο διάλογο με τις ΗΠΑ

Η κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας διαβεβαίωσε σήμερα ότι παραμένει ανοικτή στον διάλογο με τις ΗΠΑ, μετά την απόφαση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να ακυρώσει τη σύνοδο κορυφής με τον βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν, κίνηση την οποία η Πιονγκγιάνγκ χαρακτήρισε «εξαιρετικά λυπηρή».

«Αντιμετωπίσαμε με μεγάλο σεβασμό τις προσπάθειες του προέδρου Τραμπ, που δεν είχαν προηγούμενο από οποιονδήποτε άλλον (αμερικανό) πρόεδρο, για να γίνει μια ιστορική σύνοδος κορυφής Βόρειας Κορέας- ΗΠΑ», τόνισε ο βορειοκορεάτης υφυπουργός Εξωτερικών Κιμ Κιέ Γκουάν, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

«Επαναλαμβάνουμε προς τις ΗΠΑ την αποφασιστικότητά μας να συναντηθούμε πρόσωπο με πρόσωπο, ανά πάσα στιγμή και με οποιοδήποτε τρόπο, για να επιλύσουμε το πρόβλημα», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Η ξαφνική ανακοίνωση (του Τραμπ) περί ακύρωσης της συνόδου είναι απροσδόκητη για εμάς και μπορούμε να τη χαρακτηρίσουμε εξαιρετικά λυπηρή», συμπλήρωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας.

Σεούλ και Ουάσινγκτον συνεχίζουν τις προσπάθειες για να διαμορφωθούν οι «κατάλληλες συνθήκες» για διαπραγματεύσεις των ΗΠΑ με τη Βόρεια Κορέα 

Οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας συμφώνησαν να συνεχίσουν να εργάζονται προκειμένου να διαμορφωθούν οι κατάλληλες συνθήκες προκειμένου να διεξαχθούν συνομιλίες ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και τη Βόρεια Κορέα, αναφέρει ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε το ΥΠΕΞ στη Σεούλ.

Η υπουργός Εξωτερικών της Νότιας Κορέας Κανγκ Γκιάουνγκ-χα και ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάικ Πομπέο κατέληξαν σε αυτή τη θέση κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής τους μετά την απόφαση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να ακυρώσει τη σύνοδο κορυφής με τον βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν, που προγραμματιζόταν να διεξαχθεί τη 12η Ιουνίου στη Σιγκαπούρη, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Η Σεούλ εξάλλου σκοπεύει να συνεχίσει τις προσπάθειές της για τη βελτίωση των σχέσεών της με την Πιονγκγιάνγκ, τόνισε νωρίτερα ο υπουργός Ενοποίησης της Νότιας Κορέας Τσου Μιονγκ-γκιουν.

«Η κυβέρνησή μας θα εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της, προκειμένου να εφαρμοστεί» η συμφωνία στην οποία κατέληξαν στα τέλη του Απριλίου ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν και ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, ενόψει της αποπυρηνικοποίησης της κορεατικής χερσονήσου, σημείωσε ο Τσου, σύμφωνα με το νοτιοκορεάτικο πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.

«Φαίνεται ότι (η Βόρεια Κορέα) παραμένει ειλικρινής όσον αφορά την εφαρμογή της συμφωνίας και στις προσπάθειες της για την αποπυρηνικοποίηση και την αποκατάσταση της ειρήνης», πρόσθεσε ο υπουργός.

Το Πεκίνο καλεί σε κινήσεις καλής θέλησης ΗΠΑ και Βόρεια Κορέα μετά την ακύρωση της συνόδου κορυφής από τον Αμερικανό πρόεδρο Τραμπ. Λύπη εκφράζει το Βερολίνο

Η Κίνα κάλεσε σήμερα τη Βόρεια Κορέα και τις Ηνωμένες Πολιτείες να επιδείξουν «καλή θέληση» και «υπομονή», την επομένη της ακύρωσης της συνόδου κορυφής που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και τον Κιμ Γιονγκ Ουν.

«Η πρόσφατη διπλωματική αποκλιμάκωση στην κορεατική χερσόνησο επιτεύχθηκε με πολύ υψηλό τίμημα και η διαδικασία πολιτικής διευθέτησης εξακολουθεί να αντιμετωπίζει μια σπάνια ιστορική ευκαιρία», σχολίασε ενώπιον των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας Λου Κανγκ.

Από την πλευρά της η γερμανική κυβέρνηση εξέφρασε τη λύπη της για την ακύρωση της προγραμματισμένης συνάντησης του προέδρου των ΗΠΑ με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη.

«Κατά την άποψη της γερμανικής κυβέρνησης, ο διάλογος στο υψηλότερο επίπεδο είναι ένα σημαντικό βήμα προς την αποκλιμάκωση στην κορεατική χερσόνησο», δήλωσε η εκπρόσωπος στο Βερολίνο.

Η Βόρεια Κορέα δήλωσε σήμερα ότι παραμένει ανοικτή σε συνομιλίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες μετά την ακύρωση της συνόδου κορυφής από τον Τραμπ, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η «φόρμουλα Τραμπ» θα μπορέσει να επιλύσει την αντιπαράθεση για το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων της.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters


NEWSLETTER