Κυριακή, 27 Μαϊος 2018 19:20

Μέλος Κογκρέσου ΗΠΑ: Μην δώσουμε F-35 στην Τουρκία - Θα τα χρησιμοποιήσει εναντίον της Ελλάδας

Γράφτηκε από την
Μέλος Κογκρέσου ΗΠΑ: Μην δώσουμε F-35 στην Τουρκία - Θα τα χρησιμοποιήσει εναντίον της Ελλάδας

Στην εκτίμηση πως τα αμερικανικά F-35 θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από την Τουρκία εναντίον της Ελλάδας "και όχι εναντίον τρομοκρατών", προχώρησε ο Μπραντ Σέρμαν απευθυνόμενος προς τον Μάικ Πομπέο.

Ο Μπραντ Σέρμαν (Λος Άντζελες) είναι Μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, με το κόμμα των Δημοκρατικών. Μεταξύ των ενδιαφερόντων του είναι και τα Βαλκανικά θέματα.
Μιλώντας πριν λίγες ημέρες στο Κογκρέσο και απευθυνόμενος στον αμερικανό ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο, εξέφρασε την ελπίδα του πως η χώρα του δεν θα προχωρήσει στην πώληση των αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία.

Όπως χαρακτηριστικά είπε στα πλάνα που μπορείτε να δείτε παρακάτω: "Ελπίζω η κυβέρνηση να εμποδίσει τη πώληση του F-35, διότι δεν είναι ένα όπλο που θα χρησιμοποιηθεί εναντίον τρομοκρατών, είναι ένα όπλο που θα χρησιμοποιηθεί εναντίον της Ελλάδας. Ελπίζω το State Department να παραμείνει ουδέτερο εάν το Κογκρέσο καταλήξει τελικά στην αναγνώριση μνήμης των εκατομμυρίων Αρμενίων, Ελλήνων, Ασσυρίων, Σύρων, θυμάτων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στις αρχές του προηγούμενου αιώνα".
Το βίντεο αναρτήθηκε σήμερα στο Twitter από τον αυτοεξόριστο στη Σουηδία, Τούρκο δημοσιογράφο, Αμπτουλάχ Μποζκούρτ. Μέχρι τον Μάρτιο του 2016 ήταν διευθυντής της εφημερίδας "Zaman", την οποία έκλεισε η τουρκική κυβέρνηση.

Θυμίζουμε πως το αμερικανικό Κογκρέσο έχει για την ώρα "παγώσει" την αποστολή των F-35 στην Τουρκία, υπό τη σκιά της απόφασης της Άγκυρας να αγοράσει το ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-400 το οποίο δεν γίνεται δεκτό από το ΝΑΤΟ.
Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Yeni Safak, ο Ερντογάν ενδέχεται να στραφεί στην αγορά ρωσικών μαχητικών Su-57 εάν οι ΗΠΑ αποφασίσουν να αναστείλουν οριστικά την πώληση των οπλικών συστημάτων στην Τουρκία.
Η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων έχει ζητήσει από το Πεντάγωνο να εκπονήσει ειδική έκθεση για τις σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας και αναμένονται τα αποτελέσματα. Η στάση της Ουάσιγκτον έχει ενοχλήσει ιδιαιτέρως την τουρκική κυβέρνηση, η οποία έχει επανειλημμένα διαμηνύσει πως είναι διατεθειμένη να εξετάσει στρατηγικά ανοίγματα προς την Ρωσία. Κάτι που φυσικά βλέπει πολύ θετικά ο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Σημειώνεται πως το ρωσικό μαχητικό στελθ Su-57 βρίσκεται στην τελική φάση δοκιμών και τελειοποίησης. Αναμένεται να μπει σε πλήρη υπηρεσία από το 2019, ενώ οι πρώτοι αναμένεται να παραδοθούν στην Τουρκία το καλοκαίρι του 2019, ή το αργότερο στις αρχές του 2020.

Πηγή: news247.gr


NEWSLETTER