Πέμπτη, 31 Μαϊος 2018 11:45

Η Εκκλησία των Σκοπίων επανέρχεται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο χωρίς τον όρο "Μακεδονική"

Γράφτηκε από την
Η Εκκλησία των Σκοπίων επανέρχεται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο χωρίς τον όρο "Μακεδονική"

Πρωτοβουλία του Οικουμενικού Πατριαρχείου για επαναφορά της Εκκλησίας της ΠΓΔΜ στην κανονικότητα «υπό τον τίτλο της Αρχιεπισκοπής Αχρίδων»

Ενα διαχρονικό πρόβλημα στις σχέσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως με τη σχισματική Εκκλησία των Σκοπίων φαίνεται ότι πλησιάζει στη λύση του καθώς σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ απέστειλε επιστολή στον Οικουμενικό Πατριάρχη με την οποία ζητεί να υπαχθεί η Εκκλησία της γείτονος στο Πατριαρχείο χωρίς το προσωνύμιο «Μακεδονική», κάτι που θα διευκολύνει και τις διαβουλεύσεις με την Ελλάδα για την ονομασία της χώρας.

Ο οικουμενικός πατριάρχης Βαρθολομαίος κατάφερε να πείσει τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ για την αναγκαιότητα να επανέλθει η Εκκλησία της γείτονος χώρας στην κανονικότητα με την ονομασία Αρχιεπισκοπή Αχριδών.

Να υπενθυμίσουμε ότι η Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία - Αρχιεπισκοπή Οχρίδας (Македонска Православна Црква - Охридска Архиепископија) είναι η σχισματική Εκκλησία της πΓΔΜ.

Το ανακοινωθέν της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως αναφέρει:

 

"Η Αγία καί Ιερά Σύνοδος, που συνήλθε χθες υπό την προεδρία της Α.Θ.Παναγιότητος, εξέτασε το αίτημα της σχισματικής Εκκλησίας των Σκοπίων, που υποστηρίχθηκε καί διά επιστολής του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, για ανάληψη πρωτοβουλίας επαναφοράς της Εκκλησίας αυτής στήν κανονικότητα υπό τον τίτλο της Αρχιεπισκοπής Αχρίδων, καί αποφάσισε να επιληφθεί και να πράξει τα δέοντα πάντα υπό τους απαράβατους, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση της αρχιγραμματείας της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, όρους των ιστορικοκανονικών αρμοδιοτήτων καί προνομίων του πρωτόθρονου Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Ο Πρόεδρος της FYROM κ. Γκ. Ιβανοφ είχε επισκεφθεί στις 10 Απριλίου το Οικουμενικό Πατριαρχείο όπου είχε γίνει δεκτός από την ΑΘΠ τον κ.κ. Βαρθολομαίο"

ΠΗΓΗ: tovima.gr

 


NEWSLETTER