Πέμπτη, 31 Μαϊος 2018 11:59

Fake news η …δολοφονία του Ρώσου δημοσιογράφου, Αρκάντι Μπαμπτσένκο

Γράφτηκε από την
Fake news η …δολοφονία του Ρώσου δημοσιογράφου, Αρκάντι Μπαμπτσένκο

Η θλίψη για τη… δολοφονία του διακεκριμένου Ρώσου δημοσιογράφου, Αρκάντιι Μπαμπτσένκο, διήρκεσε μια μέρα. Πολλές νεκρολογίες δημοσιεύτηκαν και για τα μεγαλύτερα ΜΜΕ στον κόσμο ήταν πρώτη είδηση. Όλα αυτά ως χθες το βράδυ που ο Μπαμπτσένκο εμφανίστηκε ολοζώντανος σε συνέντευξη Τύπου και ζήτησε συγγνώμη για την "κόλαση" που έζησε. Ευχαρίστησε μάλιστα την ουκρανική υπηρεσία πληροφοριών SBU για το γεγονός ότι είναι ζωντανός.

Κατά τους ισχυρισμούς του, εμφανίστηκε ότι είναι δήθεν νεκρός για να αποτρέψει μια προγραμματισμένη… δολοφονία του. Ο επικεφαλής της SBU, Βασίλ Γκίτσακ, δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου ότι συνελήφθη ένας Ουκρανός που είχε προσληφθεί από τη ρωσική μυστική υπηρεσία για να δολοφονήσει τον Μπαμπτσένκο.

«Οι δημοσιογράφοι και οι πολιτικοί σε όλον τον κόσμο πρέπει τώρα να τρίβουν τα μάτια τους και να ρωτούν τι συνέβη πραγματικά», γράφει η γερμανική εφημερίδα Die Welt. Μέχρι στιγμής, δεν έχει εξηγηθεί με πολύ πειστικό τρόπο γιατί ήταν απολύτως απαραίτητο να ανακοινωθεί η δολοφονία ως μια κακή κινηματογραφική ταινία.

Ο ίδιος ο Μπάμπτσενκο δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου ότι πριν από ένα μήνα έμαθε από την ουκρανική υπηρεσία πληροφοριών ότι κάποιοι σχεδίαζαν να τον δολοφονήσουν. Ο υποτιθέμενος δράστης είχε στην κατοχή του διαβατήριο του Μπαμπτσένκο με μια παλιά φωτογραφία, όταν ο Ρώσος δημοσιογραφος πήρε το διαβατήριό του στη Ρωσία σε ηλικία 25 ετών. Αυτό ελήφθη ως «απόδειξη» ότι οι πληροφορίες του ενδέχεται να προέρχονταν από τις ρωσικές αρχές ή τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών. «Συμφώνησα να συμμετάσχω σε αυτή την ειδική επιχείρηση», δήλωσε ο Μπαμτστσένκο.

Από τους πλέον γνωστούς πολεμικούς ανταποκριτές, ο Μπαμπτσένκο είχε φύγει από τη Ρωσία, εκφράζοντας φόβους για τη ζωή του, έπειτα από την κριτική του στη ρωσική πολιτική στην Ουκρανία και τη Συρία. Είχε αποδοκιμαστεί από φιλοκυβερνητικούς πολιτικούς στη Ρωσία για σχόλια που είχε κάνει σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τους ρωσικούς βομβαρδισμούς στη Συρία και για τη δήλωσή του ότι η Ρωσία είναι ένας επιτιθέμενος ενάντια στην Ουκρανία.

Αντιδράσεις προκαλεί η δήθεν δολοφονία του Ρώσου δημοσιογράφου, ενώ το Κίεβο δικαιολογεί "την ειδική επιχείρηση" που πραγματοποίησε

Έπειτα από περίπου 24 ώρες δακρύων και αγανάκτησης επανεμφανίστηκε ζωντανός χθες Τετάρτη: η δολοφονία του Ρώσου δημοσιογράφου Αρκάντι Μπάμπτσενκο, γνωστού επικριτή του Κρεμλίνου, ήταν σκηνοθετημένη από τις υπηρεσίες ασφαλείας της Ουκρανίας, μια επιχείρηση που, σύμφωνα με το Κίεβο, είχε στόχο να αποτρέψει τη δολοφονία του που είχε σχεδιάσει η Μόσχα.

«Θα ήθελα να συγχαρώ την οικογένεια του Αρκάντι Μπάμπτσενκο και τον ίδιο», δήλωσε ο επικεφαλής των ουκρανικών υπηρεσιών ασφαλείας (SBU) Βασίλ Γκριτσάκ, προτού ο 41χρονος δημοσιογράφος εμφανιστεί στην αίθουσα που πραγματοποιούνταν συνέντευξη Τύπου υπό τα χειροκροτήματα και τις φωνές των συναδέλφων του.

Ο Γκριτσάκ πρόσθεσε ότι στήθηκε μια προσεκτική επιχείρηση για τη σύλληψη των ανδρών που είχαν πληρωθεί από τη Ρωσία για να δολοφονήσουν τον Μπάμπτσενκο.

Ο δημοσιογράφος εξήγησε μπροστά στις κάμερες ότι συμμετείχε στη σκηνοθεσία της δολοφονίας του στο πλαίσιο «μιας ειδικής επιχείρησης» των ουκρανικών υπηρεσιών ασφαλείας που προετοιμαζόταν εδώ και δύο μήνες, ενώ ο ίδιος ενημερώθηκε για το σχέδιο δολοφονίας του πριν ένα μήνα.

«Θέλω πραγματικά να ευχαριστήσω τις υπηρεσίες ασφαλείας της Ουκρανίας που μου έσωσαν τη ζωή», υπογράμμισε ο Μπάμπτσενκο, εξηγώντας ότι «δεν υπήρχε άλλος τρόπος».

Αργότερα ανήρτησε στον λογαριασμό του στο Twitter ότι «θα πεθάνω στα 96, αφού έχω χορέψει στον τάφο του Βλαντίμιρ Πούτιν».

Η SBU επεσήμανε ότι η οικογένεια του δημοσιογράφου είχε ενημερωθεί για την επιχείρηση, η οποία είχε στόχο να αποτρέψει τη δολοφονία του από έναν Ουκρανό που είχαν στρατολογήσει «οι ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας» και ο οποίος παρουσιάστηκε ως «ο εγκέφαλος» της επιχείρησης.

Σύμφωνα με τον Γκριτσάκ, ο Ουκρανός αυτός στη συνέχεια θα προετοίμαζε τη δολοφονία περίπου 30 ακόμη προσώπων, κυρίως Ρώσων που ζουν αυτοεξόριστοι στην Ουκρανία. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι έχει συλλάβει τον άνδρα αυτό.

Από την πλευρά του ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο δήλωσε ότι ο Μπάμπτσενκο τον ευχαρίστησε «που εμπόδισε μαζί με τις υπηρεσίες ασφαλείας της Ουκρανίας» να υλοποιηθεί το σενάριο «με στόχο να αποσταθεροποιηθεί η κατάσταση στην Ουκρανία», σύμφωνα με βίντεο που μετέδωσε το γραφείο Τύπου του.

Ο Ποροσένκο πρόσθεσε επίσης ότι το Κίεβο θα προσφέρει προστασία στον Μπάμπτσενκο, εκτιμώντας ότι «είναι απίθανο να ηρεμήσει η Μόσχα».

Ο σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών και βουλευτής Αντόν Γκερατσένκο ανέφερε στον λογαριασμό του στο Facebook ότι η σκηνοθεσία αυτή της δολοφονίας ήταν απαραίτητη για να «αποτραπεί και να καταγραφεί όλη η αλυσίδα, από τον πληρωμένο δολοφόνο ως τους εγκεφάλους και αυτούς που ζήτησαν τη δολοφονία», πείθοντάς τους ότι «αυτή εκτελέστηκε».

«Ο Σέρλοκ Χολμς είχε χρησιμοποιήσει με επιτυχία την σκηνοθεσία του ίδιου του του θανάτου για να διαλευκάνει περίπλοκα εγκλήματα», πρόσθεσε ο Γκερατσένκο.

Από την πλευρά του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κατήγγειλε «μια νέα αντιρωσική πρόκληση». Η εκπρόσωπος του υπουργείου Μαρία Ζαχάροβα χαρακτήρισε την ουκρανική επιχείρηση «μασκαράτα» η οποία στήθηκε «για προπαγανδιστικούς σκοπούς».

Η σκηνοθετημένη δολοφονία του Μπάμπτσενκο προκάλεσε την αντίδραση και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), ο οποίος κατήγγειλε ότι η Ουκρανία διασπείρει «ψευδείς ειδήσεις».

Ο επικεφαλής της οργάνωσης Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα (RSF) Κριστόφ Ντελουάρ εξέφρασε «την έντονη αγανάκτησή του όταν ενημερώθηκε ότι για την απάτη των ουκρανικών υπηρεσιών Πληροφοριών η οποία στήθηκε στο πλαίσιο ενός πολέμου ενημέρωσης».

«Είναι πάντα επικίνδυνο για τα κράτη να παίζουν με τα γεγονότα και κυρίως στις πλάτες δημοσιογράφων», πρόσθεσε.

Η σύζυγος του Μπάμπτσενκο είχε δηλώσει την Τρίτη ότι βρήκε τον δημοσιογράφο αιμόφυρτο στην είσοδο του σπιτιού τους με σφαίρες στην πλάτη του. Στη συνέχεια έγινε γνωστό ότι υπέκυψε στα τραύματά του στο ασθενοφόρο το οποίο τον μετέφερε στο νοσοκομείο.

Ο Μπάμπτσενκο έφυγε από τη Ρωσία το 2017 έπειτα από ένα άρθρο που δημοσίευσε για τη συντριβή ενός ρωσικού στρατιωτικού αεροσκάφους, στην οποία σκοτώθηκαν 92 άνθρωποι.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ανάρτηση που έκανε σχετικά στη σελίδα του στο Facebook οδήγησε στο να διατυπωθούν απειλές για τη ζωή του.

"Περίεργη" χαρακτήρισε το Κρεμλίνο την υπόθεση, αν και η Μόσχα εμφανίστηκε "ανακουφισμένη" που ο Ρώσος δημοσιογράφος είναι ζωντανός

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι είναι ανακουφισμένο που ο Ρώσος δημοσιογράφος Αρκάντι Μπάμπτσενκο είναι ζωντανός, όμως πρόσθεσε ότι η κατάσταση γύρω από τη σκηνοθετημένη δολοφονία του είναι περίεργη και δεν αλλάζει την άποψή του ότι η Ουκρανία είναι μια επικίνδυνη χώρα για τους δημοσιογράφους.

«Όλη η ιστορία είναι το λιγότερο περίεργη. Δεν ξέρω αν ο σκοπός αγιάζει τα μέσα σε αυτή την περίπτωση. Δόξα τω Θεώ είναι ζωντανός (…) Αυτό δεν αλλάζει την άποψή μας ότι η Ουκρανία είναι μια χώρα επικίνδυνη για τους δημοσιογράφους», δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Ο Πεσκόφ επεσήμανε ότι ο επικεφαλής της SBU Βασίλ Γκριτσάκ, ο οποίος κατήγγειλε ότι οι ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας ήθελαν να δολοφονήσουν τον Μπάμπτσενκο, θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για τις δηλώσεις του.

«Θα πρέπει να λογοδοτήσει για τις δηλώσεις του (…) διαφορετικά όλα αυτά θα μοιάζουν με τις ενέργειες των Βρετανών συναδέλφων του», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, αναφερόμενος προφανώς στην υπόθεση με τη φερόμενη δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του στο Σάλσμπερι της Βρετανίας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters-Sputnik


NEWSLETTER