Πέμπτη, 31 Μαϊος 2018 22:51

Les Echos: Να εκλέγονται "α λα Eurovision" τα "κεφάλια" στην ΕΕ

Γράφτηκε από την
Les Echos: Να εκλέγονται "α λα Eurovision" τα "κεφάλια" στην ΕΕ

Ο διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision έχει πολλά να διδάξει για τον τρόπο με τον οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έπρεπε να επιλέγει αυτούς που ηγούνται των οργάνων της, εκτιμά αρθρογράφος της εφημερίδας Les Echos.

Ενώ οι κανονισμοί της Eurovision είναι σαφείς, διαφανείς, σχετικοί και γνωστοί σε όλους και ο διαγωνισμός παρακολουθείται με πάθος από δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους, το αντίθετο ισχύει στην ΕΕ για την επιλογή των προέδρων των θεσμικών οργάνων, η οποία γίνεται μέσα σε αδιαφάνεια, με σιωπηρούς κανόνες που επικρατούν των ρητών κανόνων και μακριά από το βλέμμα των πολιτών, γράφει η Les Echos που προτείνει η ΕΕ να πάρει μαθήματα από τη Eurovision (ψηφοφορίες της κάθε εθνικής αντιπροσωπείας και όχι απευθείας ψήφοι των θεατών) για να ορίζονται οι πρόεδροι των ευρωπαϊκών οργάνων (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και κυρίως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ο πρόεδρος αλλά και τα μέλη του διευθυντηρίου).

Μη εθνικιστική και διαφανής ψήφος

Κατά πρώτον: "Η απαγόρευση να ψηφίζεται ο υποψήφιος από τη χώρα του". Είναι ο σημαντικότερος κανονισμός της Eurovision, ο οποίος οδηγεί στον εξευρωπαϊσμό, ξεπερνά το αυστηρά εθνικό συμφέρον υπέρ του ευρωπαϊκού συμφέροντος. Απαγορεύει τον εθνικισμό. Απαγορεύει την ευρωπαϊκή αιμομιξία.

Ο κανόνας αυτός θα υποχρέωνε κάθε χώρα-μέλος να πείσει ότι ο υποψήφιός της είναι ο καλύτερος για την Ευρώπη: αυτό θα έθετε τέλος στο "τώρα είναι η σειρά σου να έχεις την προεδρία της ΕΚΤ". Θα ήταν η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση για την επιλογή των προέδρων των ευρωπαϊκών οργάνων.

Κατά δεύτερον: "Πλήρης και άμεση δημοσιοποίηση των ψήφων". Όπως στη Eurovision, οι ψήφοι κάθε χώρας για τον πρόεδρο ενός ευρωπαϊκού οργάνου θα πρέπει να δημοσιοποιούνται άμεσα. Είναι ο καλύτερος τρόπος να διασφαλιστεί η διαφάνεια απέναντι στους πολίτες και η ευθύνη των κρατών. Αυτό μπορεί να αποτρέψει τον διορισμό αδύναμων προέδρων που η επιλογή τους ήταν προκαθορισμένη, γράφει η Les Echos.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER