Δευτέρα, 18 Ιουνίου 2018 08:27

Ξένα ΜΜΕ: Ιστορική η συμφωνία Αθήνας - Σκοπίων που υπεγράφη στις Πρέσπες

Γράφτηκε από την
Ξένα ΜΜΕ: Ιστορική η συμφωνία Αθήνας - Σκοπίων που υπεγράφη στις Πρέσπες

"Η Ελλάδα και η πΓΔΜ επισφραγίζουν το τέλος της διένεξης για το όνομα με την υπογραφή μιας ιστορικής συμφωνίας"

Με την υπογραφή χθες Κυριακή της συμφωνίας και την αλλαγή του ονόματος της πΓΔΜ ακυρώνονται όλοι οι χάρτες της Ευρώπης, καθώς το κράτος ονομάζεται πλέον επίσημα Δημοκρατία Βόρειας Μακεδονίας και διευθετείται με τον τρόπο αυτό μια διαφορά δεκαετιών με την Ελλάδα, αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της μεγαλύτερης κυκλοφορίας αυστριακής εφημερίδας, Kronen Zeitung, υπό τον τίτλο «Διένεξη για το όνομα: Η χώρα ονομάζεται τώρα Βόρεια Μακεδονία».

Όπως γράφει η εφημερίδα, οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, σε τελετή στις Πρέσπες, υπέγραψαν την Κυριακή τη συμφωνία, η οποία προβλέπει την αλλαγή του ονόματος σε Δημοκρατία Βόρειας Μακεδονίας και την άρση από την Ελλάδα της αντίστασης της εναντίον της ένταξης της γείτονος σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, ενώ θα πρέπει να την επικυρώσουν τα Κοινοβούλια και, εκτός αυτού, στην πΓΔΜ θα πρέπει να διεξαχθεί δημοψήφισμα.

Στο δημοσίευμα σημειώνεται πως παρουσία του «Μακεδόνα» (sic) ομολόγου του Ζόραν Ζάεφ, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επισήμανε πως οι δύο πλευρές έχουν ιστορική ευθύνη να τηρήσουν την Συμφωνία και πρόσθεσε «είμαι αισιόδοξος ότι θα το καταφέρουμε».

Γίνεται αναφορά στη «διένεξη για το όνομα που μαίνεται από το 1991, όταν μετά την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας η "Μακεδονία" έγινε ανεξάρτητη», και «στις ανησυχίες που διατυπώνονται από πολλούς Έλληνες ως προς εδαφικές διεκδικήσεις της γείτονος, καθώς στα Βόρεια της Ελλάδας μια περιοχή ονομάζεται Μακεδονία».

Προστίθεται ότι οι επιφυλάξεις συνεχίζονται έως σήμερα και κατά μία δημοσκόπηση, οι Έλληνες σε ποσοστό έως και 70% απορρίπτουν την συμφωνία που διαπραγματεύτηκαν ο Τσίπρας με τον Ζάεφ, ενώ ο Τσίπρας αντιμετώπισε πρόταση δυσπιστίας στη Βουλή, που όμως απορρίφθηκε το βράδυ του Σαββάτου με 153 ψήφους έναντι 127.

Η Kronen Zeitung επισημαίνει ακόμη πως «αντίσταση κατά της συμφωνίας» καταγράφεται και στην πΓΔΜ, ο πρόεδρος της οποίας δήλωσε ότι θα ασκήσει βέτο, γι' αυτό ο Ζάεφ κατά την τελετή υπογραφής, στην οποία ήταν παρόντες απεσταλμένοι της ΕΕ και του ΟΗΕ, ζήτησε τη στήριξή τους, τονίζοντας πως οι δύο χώρες πρέπει να αφήσουν πίσω τους το παρελθόν και να κοιτάξουν στο μέλλον και πως επέδειξαν τόλμη κάνοντας αυτό το βήμα προς τα εμπρός.

Η Αθήνα και τα Σκόπια υπέγραψαν μια ιστορική συμφωνία την Κυριακή για τον τερματισμό της μακρόχρονης διένεξής τους για το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ, εξέλιξη που ανοίγει τον δρόμο για την εισδοχή της άλλοτε Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας στο NATO και την μελλοντική ένταξή της στην ΕΕ, όμως ταυτόχρονα εξόργισε τους εθνικιστές και στις δύο πλευρές, τονίζει το Γερμανικό Πρακτορείο.

Στα Σκόπια αναφέρθηκαν τραυματισμοί, καθώς μονάδες αντιμετώπισης ταραχών της αστυνομίας χρησιμοποίησαν χειροβομβίδες κρότου-λάμψης και δακρυγόνα για να διαλύσουν διαδηλωτές που εναντιώνονται στη συμφωνία. Αρκετοί διαδηλωτές αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα. Ορισμένοι διαδηλωτές πέταξαν πέτρες και μπουκάλια εναντίον αστυνομικών που φρουρούσαν το κοινοβούλιο προκαλώντας την επέμβαση της αστυνομίας, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο A1.

Οι διαδηλωτές φώναζαν «δεν θα παραδώσουμε το όνομα», κραύγαζαν το όνομα του προέδρου Γκεόργκι Ιβάνοφ και εθνικιστικά συνθήματα. Νωρίτερα, χιλιάδες πολίτες πήραν μέρος σε μια συγκέντρωση που οργάνωσε το εθνικιστικό κόμμα VMRO.

Μένει να φανεί αν η αντίδραση των εθνικιστών μπορεί να εμποδίσει την επικύρωση της συμφωνίας που υπέγραψαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, ο Νίκος Κοτζιάς και ο Νίκολα Ντιμιτρόφ, στους Ψαράδες, σε μια όχθη των Πρεσπών, με παρόντες τους δύο πρωθυπουργούς Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ.

Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για ένα «ιστορικό βήμα» και πρόσθεσε ότι οι δύο χώρες «βάζουν τα θεμέλια μιας νέας εποχής», ενώ ο Ζόραν Ζάεφ έκανε λόγο για μια «όμορφη» και «ιστορική» μέρα.

Η έγκριση της συμφωνίας, που υπόκειται σε μια περίπλοκη, δύσκολη διαδικασία, θα διαρκέσει μήνες από πλευράς πΓΔΜ.

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι και ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν παρέστησαν επίσης στην τελετή. Ο Χαν εξέφρασε μέσω Twitter την πεποίθησή του ότι η συμφωνία «θα συμβάλλει στην ειρήνη και στη σταθερότητα» στα Βαλκάνια και την ελπίδα του ότι θα οδηγήσει σε «χειροπιαστή πρόοδο για την ευρωπαϊκή προοπτική» της πΓΔΜ.

Η κυβέρνηση του Ζάεφ καλείται πλέον να επιτύχει την επικύρωση της συμφωνίας από τη Βουλή της χώρας, την έγκρισή της μέσω δημοψηφίσματος, πιθανόν τον Σεπτέμβριο, καθώς και την αναθεώρηση του Συντάγματος της πΓΔΜ. Μόνο αφού ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία η Αθήνα θα την επικυρώσει και θα άρει το βέτο της ώστε να ενταχθεί η πΓΔΜ στο NATO, υπενθυμίζει το Γερμανικό Πρακτορείο.

Για μια «ιστορική συμφωνία», την οποία υπέγραψαν την Κυριακή ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ο ομόλογός του της πΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ, παρουσία των πρωθυπουργών Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ, κάνει λόγο σε εκτενές δημοσίευμά της στο φύλλο της που κυκλοφορεί σήμερα Δευτέρα, υπό τον τίτλο «Η Μακεδονία και η Ελλάδα επισφραγίζουν το τέλος της διένεξης για το όνομα», η αυστριακή εφημερίδα Der Standard.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, «η ιστορική συμφωνία όχι μόνον καθιστά δυνατή την εξομάλυνση της γειτονίας, έπειτα από 27 χρόνια, αλλά δίνει επιτέλους στην "Μακεδονία" ένα κρατικό όνομα, το οποίο αναγνωρίζεται και από την Ελλάδα, ενώ επίσης της ανοίγει τις πόρτες για την εισδοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ».

Στο δημοσίευμα γίνονται αναφορές στη διαδικασία της υπογραφής της Συμφωνίας και στις ομιλίες των πρωθυπουργών Τσίπρα και Ζάεφ, όπως επίσης στις διαμαρτυρίες που υπήρξαν, με διαδηλώσεις και στις δύο χώρες, αλλά και στις εξελίξεις που προηγήθηκαν της υπογραφής της.

Όπως παρατηρεί η εφημερίδα, η αντίσταση στην Συμφωνία στην Ελλάδα και στην πΓΔΜ «δείχνει, για μια ακόμη φορά, πόσο πολύ τα δύο βαλκανικά κράτη σημαδεύονται από τον εθνικισμό. Επιπλέον βλέπει κανείς πως, στο σύνολο των Βαλκανίων, στην εσωτερική πολιτική διαμάχη δεν υπάρχει καμιά πρόθεση συμβιβασμού και τίθεται μόνον θέμα εξόντωσης του άλλου κόμματος, ακόμη και όταν για τον σκοπό αυτό μπορούν να κινδυνέψουν εθνικά συμφέροντα».

Η Der Standard, αναφέροντας πως η Συμφωνία θα συζητηθεί την ερχόμενη εβδομάδα στην Βουλή της πΓΔΜ για να επικυρωθεί αργότερα, και πως έπειτα από τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος το φθινόπωρο απαιτούνται αλλαγές στο Σύνταγμα για τις οποίες θα απαιτηθεί πλειοψηφία δύο τρίτων, επισημαίνει ότι προς τούτο πρέπει να υπάρξει συγκατάθεση μερίδας της αντιπολίτευσης.

Κατά την άποψη της εφημερίδας, αυτό το εμπόδιο στην πΓΔΜ μπορεί να ξεπεραστεί μόνον εάν οι χώρες της ΕΕ ασκήσουν μεγάλη πίεση, ενώ στην ελληνική πλευρά κεντρικό ζήτημα, όπως σημειώνει, είναι να επικυρωθεί το πρωτόκολλο ένταξης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

Ορισμένοι διπλωμάτες συνεχίζουν να ανησυχούν πως ο επιδιωκόμενος συμβιβασμός μπορεί να αποτύχει, θεωρώντας ότι στο τέλος θα μπορούσε να περάσει στην Βουλή στην Αθήνα μόνον αυτό το πρωτόκολλο, αλλά όχι η ίδια η Συμφωνία, σημειώνει η αυστριακή εφημερίδα.

«Μόνο το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα είναι σε θέση και πρέπει να ασκήσει μαζική πίεση στο VMRO για να υποχωρήσει»

Την εκτίμησε πως μόνον το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) είναι σε θέση να ασκήσει ισχυρή πίεση στο VMRO-DPMNE για να υποχωρήσει στο ζήτημα της αναθεώρησης του Συντάγματος της πΓΔΜ διατυπώνει επίσης στο σημερινό της φύλλο η Der Standard.

«Αυτό που λείπει για την αναθεώρηση του Συντάγματος (σ.σ. της πΓΔΜ) είναι η συγκατάθεση του κόμματος της αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, που είναι αδελφοποιημένο με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα», εξηγεί η εφημερίδα.

«Μόνο το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα είναι σε θέση, με μαζική πίεση, να οδηγήσει το VMRO σε υποχώρηση - και πρέπει να το κάνει, εάν αισθάνεται (το ΕΛΚ) υποχρεωμένο στο ευρωπαϊκό πνεύμα, επειδή πρόκειται για το μέλλον της "Μακεδονίας" στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ».

Η Der Standard προσθέτει πως «επιπλέον, δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος να μεταχειριστεί κάποιος το VMRO με το μαλακό, καθώς σε ολόκληρη την Ευρώπη δεν υπήρχε κανένα άλλο κόμμα, το οποίο μέχρι το 2015 να παραβίαζε τόσο αδίστακτα το κράτος όσο οι εθνικιστές στα Σκόπια».

Ιστορική χαρακτηρίζει τη συμφωνία Ελλάδας-ΠΓΔΜ ο Κυπριακός Τύπος

Η χθεσινή υπογραφή της συμφωνίας για την επίλυση του ονοματολογικού της ΠΓΔΜ είναι ένα από τα βασικά πρωτοσέλιδα θέματα στην ειδησεογραφία των σημερινών κυπριακών εφημερίδων. Οι τίτλοι είναι:

«ΑΛΗΘΕΙΑ»: «Τολμηρό βήμα- Παρά τις έντονες αντιδράσεις, Αθήνα και Σκόπια υπέγραψαν τη μεταξύ τους συμφωνία».

«ΠΟΛΙΤΗΣ»: «Τρίπρας και Ζάεφ έδειξαν θάρρος και έγραψαν ιστορία, χωρίς να φοβηθούν τις αντιδράσεις».

«Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ»: «Ιστορική συμφωνία για το ονοματολογικό της πΓΔΜ, η οποία προβλέπει τη μετονομασία των Σκοπίων σε Βόρεια Μακεδονία».

«ΧΑΡΑΥΓΗ»: «Έγραψαν ιστορία στις Πρέσπες με τη συμφωνία για το Μακεδονικό».

«Ιστορική η συμφωνία» μεταξύ Τσίπρα και Ζάεφ στις Πρέσπες, σύμφωνα με τα γαλλικά ΜΜΕ

Η φωτογραφία των δύο πρωθυπουργών, του Αλέξη Τσίπρα και του Ζόραν Ζάεφ, που με φόντο τις Πρέσπες και υψωμένα τα χέρια σε χειραψία χαιρετίζουν την υπογραφή της συμφωνίας για το όνομα «Βόρειος Μακεδονία», χρησιμοποιήθηκε στις ιστοσελίδες πολλών γαλλικών μέσων ενημέρωσης.

Στο σύνολό τους τα ΜΜΕ μιλούν για «ιστορική» συμφωνία, που θα δώσει ένα τέλος σε μια διαμάχη 27 ετών.

Η «Λιμπερασιόν» προβάλλει ιδιαίτερα, στο σχετικό άρθρο της ιστοσελίδας της, τα λόγια του Έλληνα πρωθυπουργού πριν από την υπογραφή: «Σήμερα κάνουμε το πατριωτικό καθήκον μας, (...) ένα ιστορικό βήμα για να κλείσουμε τις πληγές του παρελθόντος, ν' ανοίξουμε το δρόμο της συνεργασίας για τις χώρες μας, τα Βαλκάνια και όλη την Ευρώπη. Αυτό το βήμα δεν θα πρέπει να μείνει μετέωρο, διότι δίνουμε το παράδειγμα για την ανοικοδόμηση του μέλλοντας ενάντια στο μίσος».

Η συμφωνία «είναι στρατηγικής σημασίας και μπορεί να μετακινήσει τα βουνά» δήλωσε από μέρους του ο Ζόραν Ζάεφ, «χάρις στον οποίο άνοιξε ο δρόμος για έναν συμβιβασμό, μετά την ανάληψη της εξουσίας το 2017, όταν την απέσπασε από την εθνικιστική Δεξιά».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «αποφασιστικό ρόλο για τη λύση της τελευταίας αυτής διαμάχης που κληρονομήθηκε από τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, έπαιξε και η ανησυχία των Ευρωπαίων για μια επιρροή της Ρωσίας στην περιοχή».

Πέρα από τους δύο υπουργούς εξωτερικών, τον Νίκο Κοτζιά και τον Νίκολα Ντιμιτρόφ, το δημοσίευμα αναφέρει ότι «ανάμεσα στους ανάδοχους που παραβρέθηκαν στην τελετή ήταν ο διαπραγματευτής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς και η εκπρόσωπος της ΕΕ Φρεντερίκα Μογκερίνι, η οποία δήλωσε μεταξύ άλλων:

«Αυτή είναι μια ιστορική μέρα για τις δύο χώρες, τα Βαλκάνια και την Ευρωπαϊκή Ένωση (...) αποτελεί πηγή έμπνευσης διότι δείχνει ότι όλα τα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν μέσω διαλόγου».

Το τηλεοπτικό κανάλι «CNews» έδωσε ιδιαίτερη σημασία, με ρεπορτάζ, στις αντιδράσεις και διαδηλώσεις εθνικιστών και στις δύο χώρες, που ήταν κατά της υπογραφής της συμφωνίας.

Η εφημερίδα «Λε Μοντ» αναφέρεται επίσης «στις έντονες αντιδράσεις» που συνάντησαν οι δύο πρωθυπουργοί στις χώρες τους. «Κατηγορούμενος για προδοσία από τους Έλληνες εξτρεμιστές ο Αλέξης Τσίπρας, ξεπέρασε το Σάββατο την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο συντηρητικός του αντίπαλος Κυριάκος Μητσοτάκης» αναφέρει το δημοσίευμα και προσθέτει: Από την άλλη πλευρά, «ο πρόεδρος Ιβάνοφ σχεδιάζει να ασκήσει το δικαίωμα αρνησικυρίας (βέτο) για να εμποδίσει αυτό που η εθνικιστική αντιπολίτευση στην οποία πρόσκειται, ονομάζει “συνθηκολόγηση”. Το μόνο όμως που θα καταφέρει θα είναι η καθυστέρηση της επικύρωσής της».

Η «Μοντ» σημειώνει ότι ο πλέον επιθετικός κριτής του Αλέξη Τσίπρα είναι ο προκάτοχός του Αντώνης Σαμαράς που ήταν υπουργός Εξωτερικών όταν άρχισε η διαμάχη και εξ αιτίας του οποίου έπεσε και η κυβέρνηση στην οποία ανήκε το 1993.

Αντίθετα ο Αλέξης Τσίπρας, «υπερασπιζόμενος τον πατριωτικό χαρακτήρα της συμφωνίας, με την οποία (τα Σκόπια) δεσμεύονται να παραιτηθούν από οποιαδήποτε οικειοποίηση της αρχαίας μακεδονικής κληρονομιάς, πιστεύει ότι θα συμβάλει στη σταθεροποίηση της περιοχής των Βαλκανίων».

«Έτσι θα μπορέσει η χώρα να επικεντρωθεί σε άλλες περιφερειακές προκλήσεις, ανάμεσα στις οποίες η ανανεωμένη ένταση με την Τουρκία, όπως επανειλημμένα έχει τονίσει ο υπουργός Εξωτερικών κ. Κοτζιάς» καταλήγει η «Μοντ».

H απόφαση συμβιβασμού για το όνομα Βόρεια Μακεδονία δείχνει πολιτική σοφία εκ μέρους της Ελλάδας

«Ηγετική ικανότητα, πολιτικό θάρρος και κούραση συνέβαλαν στον τερματισμό μιας χρόνιας, περίπλοκης πολιτικής αντιπαράθεσης», γράφουν οι Times του Λονδίνου σε κύριο άρθρο τους. «H απόφαση συμβιβασμού για το όνομα Βόρεια Μακεδονία δείχνει πολιτική σοφία εκ μέρους της Ελλάδας. Ηγετική ικανότητα, πολιτικό θάρρος και κούραση συνέβαλαν στον τερματισμό μιας χρόνιας, περίπλοκης πολιτικής αντιπαράθεσης. Ένα τεράστιο βήμα πραγματοποιήθηκε για να διασφαλιστεί μεγαλύτερη σταθερότητα στα βόρεια Βαλκάνια», τονίζει η λονδρέζικη εφημερίδα και προσθέτει: «Ο κ. Τσίπρας πήρε μεγάλο ρίσκο, καθώς το θέμα πυροδοτεί έντονες συγκινήσεις στην Ελλάδα.Προς τιμήν του, ο κ. Τσίπρας κράτησε την ψυχραιμία του και το λόγο του. Στο παρελθόν δεν δίστασε να παίξει το λαϊκιστικό "χαρτί" και να προκαλέσει την ΕΕ –καταλήγοντας να αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα δημαγωγικής ανευθυνότητας. Τα πράγματα όμως πήγαν καλύτερα τόσο για την Ελλάδα όσο και για τον πρωθυπουργό της».

Οι Times σημειώνουν ότι «η ελληνική οικονομία ανακάμπτει. Ο κ. Τσίπρας έχει δείξει υπομονή και ανεκτικότητα. Παρά την αθρόα εισροή προσφύγων –η κυβέρνηση του κάνει ότι μπορεί, αν και οι συνθήκες στους καταυλισμούς παραμένουν θλιβερές. Η απόφασή του να πιάσει το μακεδονικό "αγκάθι" ήταν συνέπεια της μειωμένης βούλησης προηγούμενων πρωθυπουργών να επιδείξουν διάθεση συμβιβασμού. Και ο Ζόραν Ζάεφ, επίσης, αξίζει συγχαρητήρια για τον τερματισμό του αδιέξοδου», καταλήγει η εφημερίδα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER