Δευτέρα, 18 Ιουνίου 2018 10:33

Από τη σκληρή δεξιά ο νέος πρόεδρος της Κολομβίας

Γράφτηκε από την
Από τη σκληρή δεξιά ο νέος πρόεδρος της Κολομβίας

Ο υποψήφιος της δεξιάς Ιβάν Ντούκε κέρδισε την αναμέτρηση με τον υποψήφιο της αριστεράς Γκουστάβο Πέτρο -Eξαγγέλλει ότι θα κάνει «διορθώσεις» στη συμφωνία ειρήνης με την πρώην οργάνωση ανταρτών FARC

Ο δεξιός πολιτικός Ιβάν Ντούκε, ο οποίος εξελέγη νέος πρόεδρος της Κολομβίας στον δεύτερο γύρο των εκλογών που διεξήχθη την Κυριακή, ανήγγειλε ότι θα κάνει «διορθώσεις» στη συμφωνία ειρήνης που υπέγραψε η κυβέρνηση του απερχόμενου προέδρου Χουάν Μανουέλ Σάντος με την πρώην οργάνωση ανταρτών FARC το 2016, υποσχόμενος πάντως να μην τη «σχίσει σε κομματάκια».

Ο γερουσιαστής, 41 ετών, κέρδισε τις εκλογές συγκεντρώνοντας το 54% των ψήφων, επικρατώντας του υποψήφιου της αριστεράς Γκουστάβο Πέτρο (41,8%). «Η ειρήνη στην Κολομβία είναι αυτό που ποθούμε όλοι», τόνισε ο Ντούκε απευθυνόμενος σε υποστηρικτές του, αναφερόμενος στη συμφωνία του 2016. Πρόσθεσε όμως ότι «θα κάνουμε διορθώσεις» στο κείμενο, ώστε να αποκατασταθεί «η αλήθεια, η δικαιοσύνη και να υπάρξουν επανορθώσεις» για τα θύματα της ένοπλης σύρραξης στην Κολομβία, που διαρκεί πάνω από μισό αιώνα.

Ο Πέτρο, ο οποίος αναγνώρισε πως έχασε τις εκλογές αλλά τόνισε πως δεν θεωρεί ότι υπέστη «ήττα» λόγω του μεγάλου αριθμού ψήφων που συγκέντρωσε, τόνισε ότι «προς το παρόν δεν θα σχηματίσουμε κυβέρνηση». Υποστήριξε ότι έχασε εξαιτίας των «ψεμάτων» της δεξιάς όπως ότι εάν κέρδιζε θα έκλεινε τις εκκλησίες και θα μετέτρεπε την Κολομβία σε νέα Βενεζουέλα, ενώ διαβεβαίωσε ότι «θα είμαστε στην αντιπολίτευση διότι απορρίπτουμε τα εμπόδια για την ειρήνη στην Κολομβία». Ο Πέτρο έγραψε ιστορία, καθώς έγινε ο πρώτος υποψήφιος της κολομβιάνικης αριστεράς που κατάφερε να περάσει στον δεύτερο γύρο κι έφθασε τόσο κοντά στην εξασφάλιση του ανώτατου αξιώματος της χώρας.

Ο Ντούκε, με μικρή εμπειρία στην πολιτική, επιλέχθηκε προσωπικά από τον πρώην πρόεδρο Άλβαρο Ουρίμπε κι έγινε ο υποψήφιος του κόμματος του Δημοκρατικού Κέντρου (CD). Αντιπρόεδρός του θα είναι η Μάρτα Λουσία Ραμίρες, 63 ετών. Θα είναι η πρώτη γυναίκα που θα καταλάβει το αξίωμα.

Πολλοί από τους επικριτές του Ντούκε τον αποκαλούν «Ουριμπίτο»--«μικρό Ουρίμπε»--και θεωρούν πως ο δεξιός πρώην πρόεδρος (2002-2010) θα κινεί τα νήματα στην πραγματικότητα, αφού ο προστατευόμενός του γίνει ο ένοικος του προεδρικού μεγάρου. Ο Ουρίμπε πρωτοστάτησε στην κινητοποίηση εναντίον της συμφωνίας ειρήνης, η οποία απορρίφθηκε με οριακή διαφορά στο δημοψήφισμα του Οκτωβρίου του 2016.

Ο κεντροδεξιός Σάντος αναγκάστηκε να προχωρήσει σε μερικές τροποποιήσεις της συμφωνίας, η οποία τελικά εγκρίθηκε από το Κογκρέσο της Κολομβίας χωρίς νέο δημοψήφισμα. Οι προσπάθειες του Ντούκε να αναθεωρήσει την ιστορική συμφωνία ειρήνης θα συναντήσουν αντιστάσεις τόσο στο Κογκρέσο, όσο και το Συνταγματικό Δικαστήριο.

Το κόμμα FARC απευθύνει έκκληση να επικρατήσει «κοινή λογική» 

Το κόμμα FARC, στο οποίο μετασχηματίστηκε η οργάνωση των πρώην ανταρτών με το ίδιο ακρώνυμο, απηύθυνε έκκληση στον Ιβάν Ντούκε, ο οποίος εξελέγη πρόεδρος της Κολομβίας στον δεύτερο γύρο των εκλογών που διεξήχθησαν την Κυριακή, να επιδείξει «κοινή λογική» μετά την εξαγγελία του ότι θα προχωρήσει σε «διορθώσεις» της ιστορικής συμφωνίας ειρήνης του 2016, η οποία επέτρεψε τον αφοπλισμό της οργάνωσης.

«Είναι απαραίτητο να επικρατήσει η κοινή λογική· αυτό που ζητεί η χώρα είναι η πλήρης ειρήνη, που θα οδηγήσει στην προσδοκώμενη συμφιλίωση (...) Η παράκαμψη αυτού του στόχου δεν μπορεί να είναι κυβερνητικό πρόγραμμα», ανέφερε η Εναλλακτική Επαναστατική Κοινή Δύναμη (Fuerza Alternativa Revolucionaria del Com?n) σε ανακοίνωσή της, διατυπώνοντας ταυτόχρονα το αίτημα να υπάρξει συνάντηση αντιπροσωπείας της με τον δεξιό γερουσιαστή που αναδείχθηκε νικητής των εκλογών.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο Ντούκε, προστατευόμενος του πρώην προέδρου Άλβαρο Ουρίμπε, εξέφρασε την αντίθεσή του στην παραχώρηση 10 εδρών στο Κογκρέσο σε μέλη του κόμματος FARC, όπως προβλέπει η συμφωνία ειρήνης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters-dpa


NEWSLETTER