Πέμπτη, 21 Ιουνίου 2018 18:50

Όλαφ Σολτς: H Ελληνική κυβέρνηση και οι Έλληνες έκαναν μεγάλες προόδους

Γράφτηκε από την
Όλαφ Σολτς: H Ελληνική κυβέρνηση και οι Έλληνες έκαναν μεγάλες προόδους

«Η Ελλάδα έχει κάνει μεγάλες προόδους. Η Κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός έκαναν πολύ καλή δουλειά, έτσι είναι δυνατό σήμερα να βρούμε μία λύση και να οργανώσουμε τον χρόνο μετά τη λήξη του προγράμματος, έτσι ώστε να μπορέσει η Ελλάδα να σταθεί στις αγορές με τις δικές της δυνάμεις, κάτι για το οποίο εργαζόμαστε πολύ καιρό».

Αυτό ανέφερε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Όλαφ Σολτς, προσερχόμενος στη σημερινή συνεδρίαση του Eurοgroup, στο Λουξεμβούργο.

Σε ερώτηση εάν θα γίνει ελάφρυνση του χρέους λόγω των τόκων ύψους δισεκατομμυρίων που απέφεραν στη Γερμανία τα ελληνικά ομόλογα, όπως ζήτησε το κόμμα των Γερμανών Πρασίνων, ο κ. Σόλτς απάντησε: «Είναι πολύ ωραίο που οι Πράσινοι το επεσήμαναν, αλλά είναι κάτι το οποίο γνωρίζουμε εδώ και καιρό, ότι δηλαδή από ένα πολύ μκρό μέρος των πολύ μεγάλων δραστηριοτήτων, τις οποίες είχαν οι ευρωπαϊκές χώρες της Ευρωζώνης για να βοηθήσουν τα τελευταία χρόνια την Ελλάδα και οι οποίες αποτελούνται από άμεσα δάνεια των κεντρικών τραπεζών, δημιουργούνται επίσης κέρδη. Αυτά τέθηκαν για ένα μεγάλο διάστημα στη διάθεση των Ελλήνων πολιτών και φυσικά αυτό το θέμα θα είναι ένα από τα θέματα, τα οποία θα συζητηθούν σήμερ,α επίσης, ότι δηλαδή (αυτά τα κέρδη) μπορούν να είναι ξανά ένα μέρος της εξέλιξης για το μέλλον. Επομένως, η σχετική επερώτηση των Πρασίνων οδήγησε μόνο σε μία δημόσια συζήτηση (στη Γερμανία) για κάτι το οποίο στην πραγματικότητα γνωρίζει ο καθένας και χωρίς να έχει γίνει μία τέτοια δημόσια συζήτηση. Αποδεικνύεται, πάντως, ότι η Ελλάδα έχει εξελιχθεί πάρα πολύ καλά και ότι σήμερα έχουμε μία πολύ καλή ευκαιρία να επιλύσουμε όλα τα άλλα πολύ σημαντικότερα θέματα της ελληνικής οικονομίας για το μέλλον».

«Αυτό για το οποίο πρέπει να φροντίσουμε, είναι να μπορέσει η Ελλάδα να χρηματοδοτείται από μόνη της από τις αγορές. Σε αυτό το ζήτημα η Ελλάδα είχε τη μεγαλύτερη δυνατή αλληλεγγύη, η οποία επεδείχθη ποτέ για μία μεμονωμέμη χώρα, τόσο από την Ευρωζώνη, όσο και από άλλους θεσμούς. Καταφέραμε με την αλληλεγύη μας να βοηθήσουμε μία χώρα να σταθεί στα πόδια της. Νομίζω πως αν όλα πάνε καλά θα είναι μία καλή είδηση και για το ευρώ και για την Ευρώπη» τόνισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER