Παρασκευή, 22 Ιουνίου 2018 12:20

"Πραγματικά, δεν με νοιάζει, εσένα;": Το αμφιλεγόμενο μήνυμα στο μπουφάν της Μελάνια Τραμπ

Γράφτηκε από την
"Πραγματικά, δεν με νοιάζει, εσένα;": Το αμφιλεγόμενο μήνυμα στο μπουφάν της Μελάνια Τραμπ

Το μπουφάν που φορούσε η Μελάνια Τραμπ στην αιφνιδιαστική επίσκεψη που πραγματοποίησε στα σύνορα με το Μεξικό προκάλεσε κατάπληξη και πολλά ερωτηματικά για το τι ήθελε να πει η πρώτη κυρία των ΗΠΑ με τη φράση που ήταν γραμμένη στην πλάτη του: "Πραγματικά, δεν με νοιάζει, εσένα;"

Η πρώτη κυρία των ΗΠΑ Μελάνια Τραμπ επισκέφθηκε χθες Πέμπτη χαμογελαστή ένα κέντρο όπου κρατούνται παιδιά παράτυπων μεταναστών που χωρίστηκαν από τους γονείς τους στα αμερικανικά σύνορα, την ώρα που συνεχίζονται οι επικρίσεις εις βάρους του συζύγου της ο οποίος κατηγορείται ότι ευθύνεται για αυτή την «απάνθρωπη» κατάσταση.

«Φοβούνται χωρίς τις οικογένειές τους», δήλωσε η Μελάνια αφού συναντήθηκε με κάποια από τα παιδιά που κρατούνται στο κέντρο της πόλης Μακάλεν στο Τέξας, τα οποία είχαν γράψει «Καλώς ήρθατε» πάνω σε μια αμερικανική σημαία.

«Σας ευχαριστώ για το έργο σας, τη συμπόνια και την καλοσύνη που τους δώσατε αυτή τη δύσκολη στιγμή», πρόσθεσε η πρώτη κυρία των ΗΠΑ απευθυνόμενη στο προσωπικό του κέντρου, όπου πέρασε περισσότερη από μία ώρα.

Μια σκηνή που κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί λίγες ώρες νωρίτερα, προτού ο Ντόναλντ Τραμπ υπογράψει διάταγμα για να σταματήσει η πρακτική του χωρισμού των παιδιών από τους γονείς τους.

Όπως παραδέχθηκε ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος η Μελάνια έπαιξε σημαντικό ρόλο στην απόφασή του αυτή. Όμως το διάταγμα δεν διευθετεί την τύχη των περισσότερων από 2.300 παιδιών που έχουν χωριστεί από τους γονείς τους από τις αρχές Μαΐου.

Το Πεντάγωνο έχει λάβει εντολή να προετοιμάσει καταλύματα στις στρατιωτικές βάσεις για να μπορέσουν να μείνουν οι 20.000 ασυνόδευτους ανήλικους μετανάστες χωρίς χαρτιά.

Πώς μπορώ «να βοηθήσω να ενωθούν αυτά τα παιδιά με τις οικογένειές τους το συντομότερο δυνατό;», ρώτησε η Μελάνια Τραμπ το προσωπικό του κέντρου.

Σε αυτό το κέντρο υποδοχής μένουν περίπου 60 παιδιά ηλικίας 5 με 17 ετών από την Ονδούρα και το Ελ Σαλβαδόρ. Τα περισσότερα είναι έφηβοι που ξεκίνησαν μόνοι τους για το ταξίδι προς τις ΗΠΑ. Έξι έχουν χωριστεί από τους γονείς τους στα αμερικανικά σύνορα.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπό της Στέφανι Γκρίσαμ, η πρώτη κυρία είχε μόνη της την ιδέα για την επίσκεψη αυτή.

Η επίσκεψη οργανώθηκε με άκρα μυστικότητα όμως η επιλογή της Μελάνια Τραμπ να φορέσει ένα μπουφάν μάρκας Zara που έγραφε: «Πραγματικά δεν με νοιάζει, εσένα;» προκάλεσε πολλές αντιδράσεις.

Κατά την άφιξή της στο Τέξας, η πρώτη κυρία είχε πλέον βγάλει το ελαφρύ μπουφάν, αλλά οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης είχαν ήδη πάρει φωτιά.

"Δεν πρόκειται για φάρσα. Η Μελάνια Τραμπ φορούσε ένα σακάκι με τη φράση "δεν με νοιάζει" για να πάει στα κέντρα κράτησης παιδιών. Είμαι άναυδος", σχολίασε στο Twitter ο Ζακ Πετκάνας, που πρόσκειται στο Δημοκρατικό Κόμμα.

Στο Twitter, τα ερωτηματικά πλήθαιναν, όπως και οι κάθε λογής εξηγήσεις. Ορισμένοι αναρωτιούνταν αν επρόκειτο για ένα μήνυμα προς τον... σύζυγό της.

Η εκπρόσωπός της διαβεβαίωσε ότι δεν υπήρχε «κρυφό μήνυμα» πίσω από την επιλογή του μπουφάν. Όμως ο Τραμπ την αντέκρουσε, επισημαίνοντας σε ένα tweet του ότι η σύζυγός του αναφερόταν «στα Fake News».

ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP


NEWSLETTER