Τρίτη, 31 Ιουλίου 2018 15:50

Νεογέννητες χελώνες στη Μεσόγειο

Γράφτηκε από την
Νεογέννητες χελώνες στη Μεσόγειο

Πολλοί φυσιολάτρες παρακολούθησαν σε νότια ακτή του Λιβάνου 200 νεογέννητες χελωνίτσες να σπεύδουν για να κολυμπήσουν στη Μεσόγειο, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης της μη κυβερνητικής οργάνωσης "Orange House" για την ευαισθητοποίηση του κόσμου στη σημασία της προστασίας του περιβάλλοντος.

Γυναίκες, έφηβοι και παιδιά παρακολούθησαν στεκόμενοι σε σειρές τη μεγάλη αναχώρηση της θαλάσσιας χελωνίτσας Caouanne, ή caretta caretta όπως μας είναι γνωστή, και της πράσινης χελώνας, που βγήκαν από το αυγό τους και έσπευσαν στην ακροθαλασσιά, σε περιοχή που βρίσκεται 15 χλμ. νοτίως της παράκτιας πόλης της Τύρου.

"Στόχος είναι η ευαισθητοποίηση στην προστασία της θάλασσας και του οικοσυστήματός της. Πολλοί Λιβανέζοι δεν ξέρουν ότι οι χελώνες γεννούν και κρύβουν τα αυγά τους κάτω από την άμμο της παραλίας", δήλωσε η Μόνα Χαλίλ, στην οποία ανήκει η πρωτοβουλία του συγκεκριμένου προγράμματος της Orange House.

Από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, η οικολόγος ασχολείται με την "παραλία ωοτοκίας των χελωνών στο Αλ Μανσούρι" με στόχο να προστατεύσει τις θαλάσσιες χελώνες στον νότιο Λίβανο. "Θέλαμε ο κόσμος, κυρίως τα παιδιά να δουν πώς οι χελώνες βγαίνουν από το αυγό για να μπουν στη θάλασσα", δηλώνει.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
 


NEWSLETTER