Σάββατο, 04 Αυγούστου 2018 16:57

Διάσημος αστροφυσικός κατηγορείται για σεξουαλική παρενόχληση

Γράφτηκε από την
Διάσημος αστροφυσικός κατηγορείται για σεξουαλική παρενόχληση

Άλλος ένας διάσημος επιστήμονας, ο αστροφυσικός Λόρενς Κράους, συγγραφέας πολλών βιβλίων, μερικά από τα οποία έχουν μεταφραστεί και στα ελληνικά, βρίσκεται στο στόχαστρο για σεξουαλική παρενόχληση.

Μετά από έρευνα που έκανε το πανεπιστήμιο του ύστερα από κατηγορίες εναντίον του, επιβεβαίωσε ότι ο καθηγητής Λ. Κράους «χούφτωσε» το στήθος μιας γυναίκας στη διάρκεια ενός συνεδρίου το Νοέμβριο του 2016 στη Μελβούρνη της Αυστραλίας. Η γυναίκα ζήτησε από τον Κράους να βγάλουν μαζί μια φωτογραφία «σέλφι» και ο Αμερικανός φυσικός άδραξε την ευκαιρία για να...αδράξει και το στήθος της. Η γυναίκα αντέδρασε σοκαρισμένη και απομακρύνθηκε αμέσως, αν και αργότερα δήλωσε ότι θεωρεί πως ο Κράους δεν πρέπει να χάσει την καριέρα του γι΄ αυτήν την οπωσδήποτε κατακριτέα συμπεριφορά του.

Όμως το περιστατικό είδαν δύο μάρτυρες και η μαρτυρία-καταγγελία τής μίας ήταν αυτή που είχε καθοριστική σημασία στην έρευνα, η οποία ακολούθησε κατά του Κράους. Το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, σύμφωνα με το "Science", αποφάσισε να μην ανανεώσει για άλλη μια πενταετία τη θητεία του Κράους ως διευθυντή του προβεβλημένου διεθνώς Προγράμματος Origins, που μελετά τη γέννηση του σύμπαντος.

Ο αντιπρόεδρος και κοσμήτορας του Πανεπιστημίου Μαρκ Σιρλ δήλωσε ότι «λαμβάνονται μέτρα ώστε να αποτραπεί η επανάληψη οποιαδήποτε παρόμοιας συμπεριφοράς». Ο Κράους -ο οποίος αυτή τη στιγμή ταξιδεύει στην Ισλανδία- ήδη πριν την εκδίωξή του από το Πρόγραμμα Origins βρισκόταν σε υποχρεωτική άδεια μετά αποδοχών από το πανεπιστήμιό του μετά από ένα καταδικαστικό εναντίον του άρθρο στο BuzzFeed, που περείχε και άλλες καταγγελίες από συναδέλφους και φοιτήτριές του για περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER