Τρίτη, 29 Ιανουαρίου 2019 14:00

Το συμβιβαστικό σχέδιο των Τόρις για να λυθεί το αδιέξοδο στο Brexit

Γράφτηκε από την
Το συμβιβαστικό σχέδιο των Τόρις για να λυθεί το αδιέξοδο στο Brexit

Σειρά συμβιβαστικών προτάσεων, για την περίπτωση απόρριψης της συμφωνίας για το Brexit από τη Βουλή των Κοινοτήτων, επεξεργάζονται μυστικά ευρωσκεπτικιστές και φιλοευρωπαίοι βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.

Το δημοσίευμα, αποσπάσματα του οποίου αναμεταδίδει το ΑΜΠΕ, αποκαλύπτει πως τόσο υποστηρικτές του σκληρού Brexit όσο και υπέρμαχοι της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ, στις τάξεις των Συντηρητικών, εργάστηκαν μυστικά με υπουργούς της κυβέρνησης της Τερέζα Μέι για να καταλήξουν σε μία συμβιβαστική λύση του πολιτικού αδιεξόδου στο οποίο έχει περιέλθει το Λονδίνο μετά την απόρριψη της συμφωνίας του Brexit.

Οι βουλευτές προτείνουν, σύμφωνα με το κείμενο του σχεδίου που διέρρευσε, την επέκταση κατά 12 μήνες της διετούς μεταβατικής περιόδου, μέχρι το τέλος του 2021, ώστε να δοθεί ο αναγκαίος χρόνος για την διαπραγμάτευση εμπορικής συμφωνίας ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κατά την περίοδο αυτή, τα δικαιώματα των πολιτών θα είναι διασφαλισμένα, το Λονδίνο θα συνεχίσει να συμμετέχει στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και δεν θα υπάρχουν τελωνειακοί έλεγχοι στα σύνορα ανάμεσα στην Δημοκρατία της Ιρλανδίας και την Βόρεια Ιρλανδία.

Το σχέδιο πρότασης ζητεί από την Τερέζα Μέι την επαναδιαπραγμάτευση του backstop και την αντικατάστασή του με ένα «δίχτυ ασφαλείας», που θα επιτρέπει την συνέχιση του καθεστώτος των συναλλαγών χωρίς δασμούς και για τις δύο πλευρές. Αυτό θα επιτρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις Βρυξέλλες «να προετοιμαστούν για την εγκαθίδρυση εμπορικών σχέσεων με βάση του κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και επίσης θα δώσει στις δύο πλευρές τον αναγκαίο χρόνο για να αποφύγουν αυτό το αποτέλεσμα διαπραγματευόμενες μία αμοιβαία επωφελή εμπορική συμφωνία».


NEWSLETTER