Τετάρτη, 10 Απριλίου 2019 15:50

Brexit: Έτοιμη να δώσει νέα παράταση στο Λονδίνο η ΕΕ

Γράφτηκε από την
Brexit: Έτοιμη να δώσει νέα παράταση στο Λονδίνο η ΕΕ

Οι 27 της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται για μια ακόμη φορά να συμφωνήσουν σε μια αναβολή του Brexit, η οποία θα συνδυασθεί με προϋποθέσεις και η διάρκειά της θα πρέπει να καθορισθεί, στη διάρκεια της έκτακτης συνόδου κορυφής που θα πραγματοποιηθεί απόψε στις Βρυξέλλες για να απομακρυνθεί το φάσμα μιας εξόδου χωρίς συμφωνία.

Η πρώτη αναβολή που δόθηκε από την ΕΕ στην Τερέζα Μέι, από τις 29 Μαρτίου στις 12 Απριλίου, δεν καρποφόρησε: το Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθεί να μην είναι σε θέση να επικυρώσει τη συνθήκη αποχώρησης που συνήφθη ανάμεσα στις Βρυξέλλες και το Λονδίνο.

Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι θα πρέπει συνεπώς να πείσει απόψε τους ομολόγους της να της αφήσουν περισσότερο χρόνο για να συγκεντρώσει την υποστήριξη των βρετανών βουλευτών, οι οποίοι έχουν ήδη απορρίψει τρεις φορές τη συμφωνία. Τους ζητεί προθεσμία μέχρι τις 30 Ιουνίου και συνεχίζει να δηλώνει πως προτιμά να μην συμμετάσχει στις ευρωεκλογές (θα διεξαχθούν από τις 23 έως τις 26 Μαΐου), πράγμα που απαιτεί η ΕΕ, στην περίπτωση που το Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθήσει να είναι μέλος της μετά τις εκλογές αυτές.

Η Μέι θα αρχίσει με ένα τετ-α-τετ γύρω στις 17:30 (τοπική ώρα, 18:30 ώρα Ελλάδας) με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Μετά την παρέμβαση της Μέι στην αρχή της συνόδου, οι 27 θα συνεδριάσουν μεταξύ τους για να αποφασίσουν. Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, το σχέδιο συμπερασμάτων της συνόδου δεν ανέφερε ημερομηνία, η οποία έχει μείνει κενή χθες, Τρίτη, το βράδυ, στη διάρκεια της προπαρασκευαστικής συνόδου των ευρωπαίων πρεσβευτών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER