Δευτέρα, 10 Ιουνίου 2019 10:00

«Καμπανάκι» της Frontex για επικείμενη αύξηση προσφυγικών ροών

Γράφτηκε από την

Προειδοποιητικό «καμπανάκι» για επικείμενη αύξηση των προσφυγικών ροών από την Τουρκία και σημαντικές ελλείψεις αστυνομικών στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ κρούει η Frontex.

Σύμφωνα με την ελληνική έκδοση της Deutsche Welle, το ζήτημα ανέδειξε ο διευθυντής της Frontex Φαμπρίς Λεζερί, ο οποίος έδωσε σχετική συνέντευξη στην εφημερίδα Die Welt.

Frontex: Εχουμε έλλειψη 5.000 αστυνομικών

Ερωτηθείς για τις διαθέσιμες δυνάμεις της Frontex, ο Λεζερί υποστήριξε ότι αυτή τη στιγμή λείπουν 5.000 αστυνομικοί για την αποτελεσματική προστασία των εξωτερικών συνόρων. Παράλληλα, ο διευθυντής της ευρωπαϊκής υπηρεσίας για τη φύλαξη των συνόρων τόνισε ότι η συνολική δύναμη των 115.000 αστυνομικών που υποτίθεται ότι θα συγκέντρωναν τα κράτη – μέλη της ΕΕ «υπάρχει μόνο στα χαρτιά».

Ο ίδιος εξήγησε ότι το κενό των 5.000 αστυνομικών προκύπτει από επιχειρησιακά σενάρια και ασκήσεις προσομοίωσης που πραγματοποιεί η Frontex από το καλοκαίρι του 2015.

Είναι μια άσκηση παρόμοια με τα στρες τεστ που διενεργούνται για τις αντοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών. Σύμφωνα με τον Λεζερί η Frontex έχει ήδη έρθει σε επαφή με τα ενδιαφερόμενα κράτη-μέλη, προκειμένου να διευθετηθεί το ζήτημα.

Φόβοι για αύξηση των προσφυγικών ροών από την Τουρκία

Σε ό,τι αφορά τα νεότερα στοιχεία, σύμφωνε με την ελληνική έκδοση της DW, η Frontex έχει καταγράψει 24.000 παράτυπες εισόδους για τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2019 -αριθμός κατά 27% χαμηλότερος από το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του περασμένου έτους.

Σύμφωνα με την Υπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες (UNHCR) οι περισσότεροι από τους αιτούντες άσυλο δεν προέρχονται από τη Συρία (ποσοστό 10% του συνόλου), αλλά από το Αφγανιστάν (ποσοστό 15%). Σύμφωνα με τη Die Welt, οι περισσότεροι εισέρχονται στην ΕΕ και πάλι μέσω Τουρκίας, αν και παλαιότερα προτιμούσαν το δρομολόγιο μέσω Μαρόκου και Ισπανίας.

Επικαλούμενη αστυνομικές πηγές η Welt υποστηρίζει ότι υπάρχουν και μετανάστες, οι οποίοι δεν καταγράφονται στην επίσημη στατιστική. Αναφέρεται το παράδειγμα της Γερμανίας, όπου, στους πρώτους τέσσερις μήνες του 2019, έχουν κατατεθεί συνολικά 60.000 αιτήσεις για παροχή ασύλου, αριθμός πολύ μεγαλύτερος από τον συνολικό αριθμό των νεοεισερχομένων σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία.