Τετάρτη, 26 Ιουνίου 2019 16:04

Σε κλοιό καύσωνα η Ευρώπη

Γράφτηκε από την

Ο καύσωνας, που πλήττει μεγάλο μέρος της Ευρώπης, θα ενταθεί περαιτέρω σήμερα: θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών Κελσίου αναμένονται στη Γαλλία και στην Ισπανία, πριν ενισχυθούν ακόμη περισσότερο αύριο, Πέμπτη, και μεθαύριο, Παρασκευή.

Στην Ισπανία, η μετεωρολογική υπηρεσία Aemet έθεσε χθες σε πορτοκαλί συναγερμό (σημαντικός κίνδυνος) πέντε βόρειες επαρχίες, με 42 βαθμούς Κελσίου να αναμένονται στην κοιλάδα του Έβρου (βορειοανατολική Ισπανία). Ο πορτοκαλί συναγερμός θα επεκταθεί αύριο, Πέμπτη, σε συνολικά δέκα επαρχίες της κεντρικής και της βορειοανατολικής Ισπανίας. Το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο TVE έχει επονομάσει τον καύσωνα αυτόν «η εβδομάδα της κόλασης».

Στη Γαλλία, οι θερμοκρασίες θα αυξηθούν περαιτέρω σήμερα, με τις μέγιστες να κυμαίνονται από 35 μέχρι 39 βαθμούς Κελσίου στα δύο τρίτα της χώρας, κυρίως στα νότια και τα ανατολικά.

Ο δημόσιος μετεωρολογικός οργανισμός Meteo France κάνει λόγο για έναν καύσωνα «χωρίς προηγούμενο από το 1947 όσον αφορά την ένταση και την πρόωρη εμφάνισή του». Εκτιμά πως η θερμοκρασία «θα φθάσει πιθανόν σε διάφορα σημεία τους 40 βαθμούς και είναι πιθανόν να καταρριφθούν μηνιαία, ακόμη και απόλυτα ρεκόρ θερμοκρασιών».

Η Γερμανία πλήττεται επίσης και το θερμόμετρο μπορεί να φθάσει εκεί τους 39 βαθμούς Κελσίου στις νοτιοδυτικές περιοχές της χώρας, καθώς και στο Βραδεμβούργο, την περιοχή που περιβάλλει το Βερολίνο, όπου μια δασική πυρκαγιά έχει ήδη κάψει από τη Δευτέρα 1.000 στρέμματα.
ΑΠΕ - ΜΠΕ