Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2019 18:27

Μέρκελ: «Καλή είδηση» η εκλογή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Γράφτηκε από την
Μέρκελ: «Καλή είδηση» η εκλογή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

«Καλή είδηση» χαρακτήρισε την εκλογή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η Καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ και πρόσθεσε ότι η Γερμανία μπορεί να είναι υπερήφανη. Διαβεβαίωσε δε ότι τόσο η κυρία φον ντερ Λάιεν όσο και η 'Ανεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ που την διαδέχθηκε στο υπουργείο 'Αμυνας θα αντεπεξέλθουν καλά στα καθήκοντά τους.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν «θα το κάνει καλά», δήλωσε η Καγκελάριος, κατά την διάρκεια της καθιερωμένης «θερινής» συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε νωρίτερα σήμερα στο Βερολίνο και ανέφερε ότι και η ίδια ξαφνιάστηκε από το πόσο γνωστή είναι διεθνώς η νεοεκλεγείσα Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επισήμανε ωστόσο και τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει στα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Ερωτώμενη δε για την διαδικασία των επικεφαλής υποψηφίων των πολιτικών ομάδων ("Spitzenkandidaten"), εξήγησε ότι την στήριζε, αλλά όταν διαπιστώθηκε ότι δεν μπορούσε να συγκεντρωθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία, έπρεπε να βρεθεί άλλη λύση.

Ικανοποίηση όμως εξέφρασε η κυρία Μέρκελ και για την Πρόεδρο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) 'Ανεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ, η οποία, όπως είπε, «φέρνει σημαντικό πολιτικό βάρος» στη νέα της θέση. Ερωτηθείσα σχετικά με την κριτική που ασκήθηκε από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) στην κυρία Κραμπ-Καρενμπάουερ ότι αθέτησε τον λόγο της, καθώς δήλωνε ότι δεν θα συμμετάσχει στην κυβέρνηση, η Καγκελάριος θέλησε να υποβαθμίσει τα σχόλια που καταγράφηκαν: «Το διάβασα μεν αυτό, αλλά όχι από το SPD. Αλλά ακόμη και αν ήταν έτσι, υπάρχει πολλή συζήτηση και στο CDU και στο SPD. Από ανθρώπους που κατέχουν σημαντική θέση στον συνασπισμό όμως, δεν υπάρχει κατηγορία».

Σε ό,τι αφορά την συνεργασία με το SPD στην κυβέρνηση μετά την παραίτηση της Αντρέα Νάλες από την ηγεσία του κόμματος, η κυρία Μέρκελ τόνισε ότι συνεργάζεται «με μεγάλη αξιοπιστία» με την μεταβατική ηγετική ομάδα του SPD και εξέφρασε τον «μεγάλο σεβασμό» της για τον τρόπο που το κόμμα χειρίστηκε την διαδικασία μετά την αιφνιδιαστική παραίτηση της κυρίας Νάλες. «Το θέμα είναι να βρίσκουμε καλές λύσεις για τους ανθρώπους», συμπλήρωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση εάν, βλέποντας τις δημοσκοπήσεις που καταγράφουν μεγάλη άνοδο των Πρασίνων, έχει μετανιώσει για την παραίτησή της από την ηγεσία του CDU, η 'Αγγελα Μέρκελ απάντησε ευθέως αρνητικά: «Όχι. Οι Πράσινοι είναι όντως ισχυροί, πρέπει να το δεχτούμε, αλλά η Ένωση παραμένει πρώτη. Πρέπει να τηρήσουμε τους στόχους για το κλίμα και ταυτόχρονα να κρατάμε στο μυαλό μας και την οικονομική πρόοδο. Ως καγκελάριος συμβάλλω σε αυτό», δήλωσε και πρόσθεσε ότι για την Καγκελαρία είναι πολύ σημαντικό να έχει κανείς «ρεαλιστική αισιοδοξία - χαρά για αυτό το οποίο κάνει, να είναι ανοιχτός να αξιολογήσει νέες καταστάσεις και να διατηρεί την περιέργειά του για τους ανθρώπους».

«Πώς αισθάνεται όμως όταν βλέπει στην γερμανική τηλεόραση αφιερώματα για την ίδια, ενώ ακόμη δεν έχει αποχωρήσει από την πολιτική;», ερωτήθηκε η κυρία Μέρκελ, για να απαντήσει ότι δεν έχει χρόνο να τα δει. «Αν τα κανάλια πιστεύουν ότι κάποιος τα βλέπει, τότε ΟΚ. Δεν έχει σημασία, αν μου αρέσουν εμένα. Εγώ πρέπει καθημερινά να εκπληρώνω τις υποχρεώσεις μου και πάνω σε αυτό αξιολογούμαι. Έχω αρκετά να κάνω», τόνισε.

ΑΠΕ - ΜΠΕ


NEWSLETTER