Τρίτη, 30 Ιουλίου 2019 14:40

Κροατία: Αύξηση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον Ιούνιο

Γράφτηκε από την
Κροατία: Αύξηση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον Ιούνιο

Στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών -από τότε που ξεκίνησαν οι μετρήσεις- διαμορφώθηκε τον Ιούνιο ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στην Κροατία, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Τράπεζας της χώρας (HNB).

Σε σύγκριση με το Μάιο, ο δείκτης προσδοκιών καταναλωτών, ο οποίος αντικατοπτρίζει τις προσδοκίες τους για τους επόμενους 12 μήνες όσον αφορά την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους και τη γενική οικονομική κατάσταση στην Κροατία, επέστρεψε σε θετικό έδαφος, στο 1,8 από -1,6, δηλαδή αυξήθηκε κατά 3,4 ποσοστιαίες μονάδες σε ετήσια βάση.

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης ήταν -2,8, αυξήθηκε κατά 1,3 ποσοστιαίες μονάδες από το Μάιο και κατά 6,4 ποσοστιαίες μονάδες από τον Ιούνιο του 2018. Εμφανίστηκαν βελτιωμένες προσδοκίες για την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών τούς επόμενους 12 μήνες, σχετικά με την οικονομική κατάσταση στη χώρα κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, αλλά και βελτιωμένες προσδοκίες για αγορές αγαθών διαρκείας κατά τους επόμενους 12 μήνες σε σύγκριση με το προηγούμενο δωδεκάμηνο.

Ο δε δείκτης καταναλωτικού συναισθήματος (Consumer Sentiment Index), ο οποίος αποκαλύπτει τις αλλαγές στην οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών τους τελευταίους 12 μήνες, τις προσδοκίες τους για την οικονομική κατάσταση στη χώρα και τις προσδοκίες όσον αφορά το κατά πόσον είναι η κατάλληλη στιγμή για την αγορά διαρκών αγαθών αυξήθηκε κατά 10,6 ποσοστιαίες μονάδες τον χρόνο σε ετήσια βάση και κατά 9,4 ποσοστιαίες μονάδες σε μηνιαία βάση.

Οι αναλυτές της Raiffeisenbank Austria (RBA) αναμένουν ότι οι κινήσεις των τριών δεικτών θα έχουν θετικό αντίκτυπο στο λιανικό εμπόριο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER