Κυριακή, 04 Αυγούστου 2019 08:40

Ένας τόνος κοκαΐνη κατασχέθηκε στην Ουρουγουάη

Γράφτηκε από την
Ένας τόνος κοκαΐνη κατασχέθηκε στην Ουρουγουάη

Ένας τόνος κοκαΐνη κατασχέθηκε στην Ουρουγουάη, γνωστοποίησε το Σάββατο το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας, η οποία οδεύει να μετατραπεί σε μείζονα κόμβο διακίνησης του συγκεκριμένου ναρκωτικού προς την Ευρώπη.

Μοιρασμένη σε 817 πακέτα, η κοκαΐνη βρέθηκε σε σπίτι στην Πάρκε δελ Πλάτα, παραθαλάσσιο θέρετρο στο νότιο τμήμα της χώρας, 55 χιλιόμετρα ανατολικά της πρωτεύουσας, του Μοντεβιδέο. Τρεις φερόμενοι ως διακινητές ναρκωτικών, Ουρουγουανοί, συνελήφθησαν και παραπέμφθηκαν στη δικαιοσύνη.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι κατασχέσεις κοκαΐνης στην Ουρουγουάη ή με προέλευση τη χώρα, που πάντως δεν συγκαταλέγεται στα κράτη που παράγουν το ναρκωτικό, έχουν πολλαπλασιαστεί τον τελευταίο χρόνο.

Την Παρασκευή, η γερμανική αστυνομία ανακοίνωσε την κατάσχεση ποσότητας-ρεκόρ —4,5 τόνων— στο Αμβούργο, μέσα σε εμπορευματοκιβώτιο με προέλευση το Μοντεβιδέο και προορισμό την Αμβέρσα του Βελγίου. Ενώ, τη 16η Μαΐου, 603 κιλά κοκαΐνη βρέθηκαν στο αεροδρόμιο Mulhouse-Bâle της Γαλλίας, μέσα σε ιδιωτικό τζετ που είχε αφιχθεί στη χώρα από την Ουρουγουάη.

Οι δύο κατασχέσεις στην Ευρώπη οδήγησαν την Παρασκευή σε παραίτηση τον διευθυντή της ουρουγουανής υπηρεσίας τελωνείων Ενρίκε Κάνον, ο οποίος επικρίθηκε για την αδυναμία άσκησης αποτελεσματικού ελέγχου στα σύνορα και στα λιμάνια της χώρας.

Οι πρόσφατες κατασχέσεις «καταδεικνύουν ότι διακινητές αξιοποιούν ολοένα περισσότερο αυτή τη χώρα της νότιας Αμερικής ως μείζονα διαμετακομιστικό κόμβο για τα ναρκωτικά που προορίζονται για την Ευρώπη», εκτίμησε το ινστιτούτο ανάλυσης των τάσεων ως προς το οργανωμένο έγκλημα InSight Crime.

Για τον ανεξάρτητο αναλυτή, συνταξιούχο αξιωματικό της αστυνομίας, Ρόμπερτ Παράδο, οι διακινητές κοκαΐνης επέλεξαν την Ουρουγουάη διότι «τα σύνορά [της] είναι πορώδη» και η κατάσταση «ως προς τους ελέγχους» είναι «πολύ εύθραυστη».

Στα τέλη Ιουνίου ο Ιταλός Ρόκο Μοράμπιτο, ο επιλεγόμενος «βασιλιάς της κοκαΐνης», που συνελήφθη το 2017 στην Ουρουγουάη, απέδρασε από φυλακή στο Μοντεβιδέο. Συνεχίζει να διαφεύγει τη σύλληψη.


NEWSLETTER