Τετάρτη, 14 Αυγούστου 2019 14:40

Χουάν Γκουαϊδό: Θα είναι καταστροφή η προκήρυξη πρόωρων εκλογών

Γράφτηκε από την
Χουάν Γκουαϊδό: Θα είναι καταστροφή η προκήρυξη πρόωρων εκλογών

Σε καταστροφή θα οδηγήσει η προκήρυξη πρόωρων εκλογών στη Βενεζουέλα για την ανανέωση της Εθνοσυνέλευσης, του μοναδικού θεσμού στη χώρα που βρίσκεται υπό τον έλεγχο της αντιπολίτευσης, προειδοποιεί ο ηγέτης της Χουάν Γκουαϊδό.

«Τι θα γινόταν εάν το καθεστώς τολμούσε, και μπορεί να το κάνει, να προχωρήσει σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές χωρίς όρους συμφωνημένους με την αντιπολίτευση; Θα πνιγεί στις αντιφάσεις του, στην απομόνωσή του, σε μια καταστροφή» υποστήριξε ο Γκουαϊδό απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους μπροστά στην είσοδο της εθνοσυνέλευσης, της οποίας είναι πρόεδρος.

Το σώμα και ο ίδιος «θα συνεχίσουμε να ασκούμε τα καθήκοντά μας ό,τι κι αν γίνει», πρόσθεσε ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός που αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος τον Ιανουάριο και έχει αναγνωριστεί από περίπου πενήντα κυβερνήσεις, με πρώτες τις ΗΠΑ.

Το βράδυ της Δευτέρας η Συντακτική Συνέλευση της Βενεζουέλας, που πρόσκειται στον σοσιαλιστή πρόεδρο Μαδούρο, κατέστησε σαφές ότι σκοπεύει να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

«Θα προτείνω να σχηματιστεί μια επιτροπή για να αποτιμήσει σύμφωνα με τον νόμο, το Σύνταγμα και την πολιτική κατάσταση της χώρας μας, κατόπιν διαβουλεύσεων με όλους τους οργανισμούς, τον λαό, τον δρόμο, πότε είναι η καλύτερη χρονική στιγμή για να προχωρήσουμε στη διεξαγωγή εκλογών», δήλωσε ο πρόεδρος του σώματος αυτό Διοσδάδο Καμπέγιο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αν το αποτέλεσμα της διαβούλευσης είναι πως οι εκλογές πρέπει να διεξαχθούν «την 1η Ιανουαρίου (2020), θα οργανώσουμε τις εκλογές αυτές τις εκλογές την 1η Ιανουαρίου. Αν προκύψει ότι πρέπει να γίνουν φέτος θα κάνουμε αυτό που θα υπαγορευθεί από τη διαβούλευση». Ο Καμπέγιο είπε πως ελπίζει να δώσει «αυτή την πληροφορία στη χώρα εντός των προσεχών ημερών».

Κανονικά οι εκλογές για την ανανέωση της Εθνοσυνέλευσης θα διεξαχθούν τον Δεκέμβριο του 2020.

Η Βενεζουέλα βιώνει την πιο βαθιά και σκληρή πολιτική και οικονομική κρίση της σύγχρονης ιστορίας της, που σημαδεύεται από την ύφεση, υπερπληθωρισμό και τη σύγκρουση για την εξουσία ανάμεσα στον Γκουαϊδό και τον Μαδούρο.

Στο μεταξύ η Ευρωπαϊκή Ένωση επέκρινε χθες την απόφαση της Συντακτικής Συνέλευσης να άρει την ασυλία τεσσάρων μελών της εθνοσυνέλευσης, βλέποντας στην εξέλιξη αυτή «άλλη μια άμεση επίθεση εναντίον του μοναδικού δημοκρατικά εκλεγμένου σώματος» στη χώρα.

Η Συντακτική Συνέλευση ενέκρινε αίτημα του Ανώτατου Δικαστηρίου να αρθεί η ασυλία των Χοσέ Γκέρα, Ραφαέλ Γκουσμάν, Τομάς Γκουανίπα και Χουάν Πάμπλο Γκαρσία Κανάλες, που αντιμετωπίζουν βαριές κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένων αυτών της εσχάτης προδοσίας και της υποκίνησης στάσης.

Η Μάγια Κοτσίγιαντσιτς, εκπρόσωπος της Εξωτερικής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, έκανε λόγο για «αυθαίρετη» απόφαση με «πολιτικά κίνητρα», προσθέτοντας πως «μέχρι τώρα, 25 βουλευτές έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με κατηγορίες βάσει προβληματικών διαδικασιών και τους αφαιρέθηκε η συνταγματικά κατοχυρωμένη ασυλία τους».

Η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης τόνισε πως μπορεί «να επιτευχθεί» μια «ειρηνική και πολιτική λύση» στη Βενεζουέλα με την προϋπόθεση ότι «το πολιτικό έργο δεν ποινικοποιείται και εάν οι κοινοβουλευτικές δραστηριότητες δεν καταστέλλονται».


NEWSLETTER