Δευτέρα, 19 Αυγούστου 2019 23:00

Τουρίστες έκλεψαν άμμο από τη «Βοϊδοκοιλιά» της Σαρδηνίας και κινδυνεύουν με έξι χρόνια φυλακή

Γράφτηκε από την
Τουρίστες έκλεψαν άμμο από τη «Βοϊδοκοιλιά» της Σαρδηνίας και κινδυνεύουν με έξι χρόνια φυλακή

Η παραλία Κία (Chia) στην Σαρδηνία έχει πολλές ομοιότητες με την εντυπωσιακή παραλία «Βοϊδοκοιλιά» της Μεσσηνίας και είναι ξακουστή για την σπάνια άμμο που διαθέτει.

Προστατεύεται από διεθνείς συνθήκες και μάλιστα υπάρχει αυστηρό νομικό καθεστώς για τους παραβάτες.

Πήραν 14 φιάλες άμμο

Δύο Γάλλοι τουρίστες φαίνεται πως δεν γνώριζαν τίποτε από όλα αυτά ή τουλάχιστον αυτό υποστηρίζουν. Επισκέφθηκαν την φημισμένη παραλία της Σαρδηνίας και αφού έκαναν τις διακοπές τους γέμισαν με την σπάνια άμμο σε 14 μεγάλες φιάλες και τις ΄τοποθέτησαν στο βαν τους.

Η αστυνομία των ιταλικών συνόρων διαπίστωσε ότι η λευκή άμμος αφαιρέθηκε από την παραλία της Κία στα νότια του ιταλικού νησιού και συνέλαβε τους Γάλλους τουρίστες. Το ζεύγος επρόκειτο να επιβιβαστεί σε πορθμείο για την Τουλόν, στη νότια Γαλλία, από το Porto Torres.

 

Η παραλία Βοϊδοκοιλιά της Μεσσηνίας που έχει πολλές ομοιότητες με την Κία στην Σαρδηνία

Εως και έξι χρόνια φυλακή

Στην απολογία τους υποστήριξαν πως δεν γνώριζαν τίποτα για τις σχετικές απαγορεύσεις, ούτε γνώριζαν πως διέπρατταν κάποιο αδίκημα. Τώρα, όμως, αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο έως και έξι χρόνια φυλάκισης, καθώς οι αρχές της Σαρδηνίας έχουν λάβει αυστηρά μέτρα για όσους επιχειρούν να πάρουν άμμο, όστρακα και άλλα υλικά από την παραλία. Επίσης επιβάλλονται πρόστιμα που ξεκινούν από 3.000 Ευρω.

«Εκρηξη» στην... αμμοθηρία

Η ιταλική αστυνομία δήλωσε ότι αυτό το καλοκαίρι σημειώθηκε «έκρηξη» στην ποσότητα άμμου, οστράκων και άλλων αντικειμένων παραλίας που βρέθηκαν στις αποσκευές των τουριστών σε ελέγχους που έγιναν στα αεροδρόμια του νησιού. Υπολογίζεται πως η άμμος που έχει αφαιρεθεί συνολικά από όλες τις παραλίες του νησιού υπολογίζεται στους 10 τόνους μόνο εντός του 2019.

 

To Ελαφονήσι του νομού Χανίων στην Κρήτη

Τι γίνεται στην Ελλάδα...

Να σημειωθεί πως ανάλογες απαγορεύσεις ισχύουν και σε πολλές ελληνικές παραλίες που έχουν χαρακτηριστεί ως περιοχές σπάνιας ομορφιάς όπως για παράδειγμα οι παραλίες στο Ελαφονήσι της Κρήτης όπου όμως και εκεί παρατηρούνται πολλές παραβάσεις ειδικά τους θερινούς μήνες που το νησί «βουλιάζει».

Πηγή: ethnos.gr


NEWSLETTER