Δευτέρα, 09 Σεπτεμβρίου 2019 13:11

Ισπανία - νέα δημοσκόπηση: Νίκη των Σοσιαλιστών χωρίς πλειοψηφία στη βουλή

Γράφτηκε από την
Ισπανία - νέα δημοσκόπηση: Νίκη των Σοσιαλιστών χωρίς πλειοψηφία στη βουλή

Ενδεχόμενη νέα εκλογική αναμέτρηση στην Ισπανία θα ενισχύσει τα δύο παραδοσιακά, μεγάλα κόμματα, αλλά δεν θα τους δώσει ξεκάθαρη πλειοψηφία, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε σήμερα, μόλις δύο εβδομάδες προτού λήξει η διορία του σοσιαλιστή, υπηρεσιακού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

Ο Σάντσεθ, που κέρδισε τις εκλογές του Απριλίου, δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία, και τώρα έχει διορία ως τις 23 Σεπτεμβρίου για να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού και να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από το κοινοβούλιο. Προς το παρόν, δεν έχει καταφέρει να καταλήξει σε συμφωνία με τους Podemos, με τους οποίους συζητά.

Δημοσκόπηση του GAD23 για την εφημερίδα ABC εμφανίζει τους Σοσιαλιστές να κερδίζουν 137 έδρες στο κοινοβούλιο σε περίπτωση νέων εκλογών, 14 περισσότερες από όσες συγκέντρωσαν τον Απρίλιο, αλλά μακριά από τις 176 που χρειάζονται για την απόλυτη πλειοψηφία.

Το Λαϊκό Κόμμα (PP), που υπέστη μεγάλη ήττα τον Απρίλιο, θα είναι ο άλλος νικητής μιας νέας εκλογικής αναμέτρησης κερδίζοντας 16 έδρες για να φτάσει τις 82. Αυτά είναι τα μόνα δύο κόμματα που θα κερδίσουν από τη διεξαγωγή νέων εκλογών.

Το Vox, το πρώτο ακροδεξιό κόμμα που κέρδισε έδρες στο ισπανικό κοινοβούλιο μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα, θα χάσει 10 από τις 24 έδρες του, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση. Οι Podemos από την πλευρά τους θα χάσουν 7 από τις 42 έδρες και το κεντροδεξιό Ciudadanos θα χάσει 12 από τις 57.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, ο Σάντσεθ δεν θα χρειάζεται πλέον τη στήριξη των καταλανικών, αυτονομιστικών κομμάτων για να κυβερνήσει, αλλά θα εξακολουθεί να χρειάζεται τις ψήφους του βασκικού κόμματος PNV και του Podemos.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER