Τρίτη, 01 Οκτωβρίου 2019 08:30

Υπ. Εξωτερικών Ιρλανδίας: «Όχι» σε πρόταση για «κέντρα εκτελωνισμού» μετά το Brexit

Γράφτηκε από την

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας Σάιμον Κόβενι παρότρυνε τη βρετανική κυβέρνηση να υποβάλει μια «σοβαρή» πρόταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αν θέλει να επιτευχθεί συμφωνία για το Brexit, απορρίπτοντας την εισήγηση που φέρεται να έκανε το Λονδίνο για τα σύνορα της Βόρειας Ιρλανδίας με την Ιρλανδία, που κατ’ αυτόν δεν αποτελεί καν βάση για συζήτηση.

 Χθες Δευτέρα το ιρλανδικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RTΕ μετέδωσε ότι η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον πρότεινε σε non-paper, τεχνικό έγγραφό της, να δημιουργηθούν «κέντρα εκτελωνισμού» και στις δύο πλευρές των συνόρων μετά το Μπρέξιτ ώστε να αποφευχθεί η ανάγκη να γίνονται έλεγχοι στα σύνορα. Το Δουβλίνο απορρίπτει εδώ και καιρό την ιδέα.

«Non-Paper = Non-Starter», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κόβενι σε ανάρτησή του στο Twitter. «Είναι καιρός η ΕΕ να λάβει μια σοβαρή πρόταση από την κυβέρνηση του ΗΒ για να μπορέσει να επιτευχθεί συμφωνία για το Μπρέξιτ μέσα στον Οκτώβριο. Η Βόρεια Ιρλανδία και η Ιρλανδία αξίζουν κάτι καλύτερο!», πρόσθεσε ο επικεφαλής της ιρλανδικής διπλωματίας, προφανώς αναφερόμενος στο δημοσίευμα του RTÉ .

ΑΠΕ-ΜΠΕ