Τρίτη, 01 Οκτωβρίου 2019 17:40

Σερβία: Επενδύσεις άνω των 30 εκατ. ευρώ στο λιμάνι του Νόβισαντ

Γράφτηκε από την
Σερβία: Επενδύσεις άνω των 30 εκατ. ευρώ στο λιμάνι του Νόβισαντ

Επενδύσεις ύψους άνω των 30 εκατομμυρίων ευρώ θα υλοποιηθούν στο λιμάνι του Νόβισαντ από την P&O Ports Dubai, μέλος του ομίλου DP World με έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

"Αυτή η εξέλιξη" - δήλωσε η υπουργός Υποδομών και Μεταφορών της Σερβίας, Ζόρανα Μιχαήλοβιτς, σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε σχετική ανακοίνωση- "σηματοδοτεί την έναρξη της εισόδου του λιμένα Νόβισαντ στη διεθνή σκηνή του τομέα των θαλάσσιων μεταφορών".
"Το λιμάνι του Νόβισαντ έχει καταστεί το 79ο λιμάνι στον κόσμο που θα λειτουργήσει υπό την σκέπη της DP World και οι επενδύσεις στα λιμάνια στη Σρέμσκα Μιτρόβιτσα, στο Πράχοβο και στο Σμεντέρεβο είναι μπροστά μας" ανέφερε χαρακτηριστικά η υπουργός, σημειώνοντας ότι η επένδυση της DP World στον λιμένα ήταν σημαντική για το Νόβισαντ καθώς και για την οικονομική ανάπτυξη της Σερβίας.
Υπενθυμίζεται ότι, στις αρχές Μαΐου του 2019, είχε υπογραφεί από τον υφυπουργό Οικονομίας της Σερβίας, Ντράγκαν Στεβάνοβιτς και τον διευθύνοντα σύμβουλο της P&O Port Dubai Ράντο Αντόλοβιτς, η σύμβαση ιδιωτικοποίησης του λιμένα του Νόβισαντ, με την οποία η P&O Ports Dubai, μέλος του ομίλου DP World με έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, κατέστη νέος ιδιοκτήτης του λιμένα.
Η P&O Port Dubai θα υλοποιήσει επενδύσεις ύψους τριάντα εκατομμυρίων ευρώ, οι οποίες θα καταστήσουν τη Σερβία έναν πολυτροπικό κόμβο μεταφορών. Στις 26 Μαρτίου η αρμόδια επιτροπή του διαγωνισμού που είχε προκηρυχθεί έκανε δεκτή την οικονομική προσφορά, ύψους 7,99 εκατ. ευρώ, που κατέθεσε η P&O Ports Dubai για την απόκτηση του λιμένα του Νόβισαντ. Πρόκειται, όπως είχε ανακοινωθεί, για την πρώτη επένδυση της εταιρείας στα Βαλκάνια.
Η σύμβαση προβλέπει, επίσης, ότι το εργατικό δυναμικό που απασχολούνταν στον λιμένα του Νόβισαντ, περίπου 150 άτομα, θα συνεχίσουν να εργάζονται και υπό το νέο καθεστώς ιδιοκτησίας. Η DP World έχει παρουσία σε 41 χώρες, εργατικό δυναμικό άνω των 35.000 ατόμων και ετήσια έσοδα που ξεπερνούν τα τέσσερα δισεκατομμύρια δολάρια.

AΠΕ - ΜΠΕ


NEWSLETTER