Πέμπτη, 03 Οκτωβρίου 2019 09:20

Brexit: Ο Μ. Πομπέο αναγνωρίζει ότι υπάρχουν οικονομικοί κίνδυνοι, αλλά εμφανίζεται αισιόδοξος

Γράφτηκε από την
Brexit: Ο Μ. Πομπέο αναγνωρίζει ότι υπάρχουν οικονομικοί κίνδυνοι, αλλά εμφανίζεται αισιόδοξος

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο αναγνώρισε χθες Τετάρτη ότι «ασφαλώς» υπάρχει κάποιο «ρίσκο» στην περίπτωση που η Βρετανία αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία να ενσκήψουν προβλήματα για τη βρετανική, την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια οικονομία. Πάντως, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο ιταλικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky TG24 με την ευκαιρία της επίσκεψης του στην Ιταλία, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας δήλωσε πεπεισμένος ότι η επιχειρηματικότητα και η καινοτομία στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ «θα συνεχίσουν να επιτρέπουν σε όλες τις οικονομίες να εξακολουθήσουν να αναπτύσσονται».

Ο Πομπέο ερωτήθηκε εάν η Ουάσινγκτον φοβάται πως το Brexit, το οποίο ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και η κυβέρνησή του έχουν υποστηρίξει ανεπιφύλακτα, θα μπορούσε να υπονομεύσει όχι μόνο την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά και αυτήν της ΕΕ και την παγκόσμια οικονομία.«Το μελετάμε αυτό εδώ και πολύ καιρό. Έχω μιλήσει με φίλους σε όλη την Ευρώπη. Έχω μιλήσει με κόσμο στο ΗΒ. Οι πάντες θέλουν να τελειώσει αυτό. Και πράγματι, ο βρετανικός λαός ψήφισε υπέρ του Μπρέξιτ, και τώρα επαφίεται στο ΗΒ να ξεκαθαρίσει πώς θα γίνει», απάντησε ο Πομπέο.

«Είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να εξασφαλίσουμε πως οι αρνητικές επιπτώσεις που μόλις περιγράψατε δεν θα υπάρξουν», συμπλήρωσε ο αμερικανός ΥΠΕΞ. «Ασφαλώς και υπάρχει κάποιο ρίσκο πως αν προχωρήσει το Μπρέξιτ [χωρίς συμφωνία] θα μπορούσε να συμβεί αυτό, αλλά είμαι πεπεισμένος πως το πνεύμα της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας σε όλη την Ευρώπη και στις ΗΠΑ θα συνεχίσει να επιτρέπει οι οικονομίες όλων μας να εξακολουθήσουν να αναπτύσσονται», επέμεινε ο Πομπέο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
 


NEWSLETTER