Τρίτη, 15 Οκτωβρίου 2019 11:30

Μ. Μπαρνιέ: Δύσκολη, ωστόσο εφικτή η συμφωνία για το Brexit

Γράφτηκε από την
Μ. Μπαρνιέ: Δύσκολη, ωστόσο εφικτή η συμφωνία για το Brexit

Η επίτευξη συμφωνίας με το Ηνωμένο Βασίλειο αυτήν την εβδομάδα παραμένει εφικτή, ανακοίνωσε ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ενωσης Μισέλ Μπαρνιέ από το Λουξεμβούργο, έπειτα από ένα σαββατοκύριακο εντατικών συνομιλιών ανάμεσα στις Βρυξέλλες και το Λονδίνο.

«Οι συνομιλίες υπήρξαν εντατικές το σαββατοκύριακο και χθες και ακόμη και αν γίνεται όλο και πιο δύσκολο, μία συμφωνία παραμένει εφικτή αυτήν την εβδομάδα», δήλωσε ο Μισέλ Μπαρνιέ προσερχόμενος στην σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Λουξεμβούργο κατά την διάρκεια της οποίας θα ενημερώσει τους 27 για την πορεία των διαπραγματεύσεων εν όψει της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής της 17ης και 18ης Οκτωβρίου.

«Θα ενημερώσω τους υπουργούς, για να τους πω πού βρισκόμαστε σήμερα. Είναι προφανές ότι οποιαδήποτε συμφωνία πρέπει να λειτουργήσει για όλους, δηλαδή για το σύνολο του Ηνωμένου Βασιλείου και για την Ευρωπαϊκή Ενωση. Επιτρέψτε μου επίσης να προσθέσω ότι είναι καιρός να μετατρέψουμε τις καλές προθέσεις σε νομικό κείμενο», πρόσθεσε.

Στο Λουξεμβούργο θα είναι επίσης παρών ο βρετανός υπουργός αρμόδιος για το Brexit, ο συνομιλητής του Μισέλ Μπαρνιέ κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων.

Περισσότερο επιφυλακτικός, ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας Στεφ Μπλοκ δήλωσε: «Πρέπει να παραμείνουμε επιφυλακτικοί», είπε προσερχόμενος στην συνεδρίαση και εξήγησε: «Για την Ολλανδία, είναι εξαιρετικά σημαντικό να μην υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός από το εξωτερικό της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την χρησιμοποίηση των ενδο-ιρλανδικών συνόρων. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει λάβει ορισμένα μέτρα, αλλά όχι αρκετά για να συνιστούν εγγύηση της ακεραιότητας της ενιαίας αγοράς».

Ο ολλανδός υπουργός Εξωτερικών ελπίζει ότι τις προσεχείς ώρες θα προταθούν επιπλέον μέτρα που θα εγγυώνται την θέσπιση ενός λειτουργικού συνόρου ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το Ηνωμένο Βασίλειο. «Πρέπει να παραμείνουμε επιφυλακτικοί. Δεν έχει τελειώσει, αλλά προσπαθούμε. Οι Βρετανοί θέλουν συμφωνία και έχουν υποχωρήσει στο θέμα των τελωνειακών ελέγχων και στο δικαίωμα ελέγχου από τις αρχές της Βόρειας Ιρλανδίας. Πρέπει να δούμε αν όλα αυτά είναι αρκετά για να μετατραπούν σε νομικό κείμενο».

«Μία συμφωνία είναι ακόμη εφικτή, αλλά η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να προετοιμασθεί για μία έξοδο χωρίς συμφωνία, αλλά και για μία νέα διαδικασία αναβολή του Brexit»,προειδοποίησε η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Φινλανδίας Τούτι Τουράινεν.

Λονδίνο και Βρυξέλλες προσπαθούν να συμφωνήσουν με ποιον τρόπο θα αποφύγουν την επαναφορά ενός σκληρού συνόρου ανάμεσα στην Βόρεια Ιρλανδία, επαρχία του Ηνωμένου Βασιλείου, και την Δημοκρατία της Ιρλανδίας, μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ώστε να διαφυλαχθεί η ειρήνη στην ιρλανδική νήσο έπειτα από δεκαετίας βίας. Ή διαφορετικά, αναζητούν πού θα τοποθετηθεί το αναγκαίο σύνορο ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το Ηνωμένο Βασίλειο και με ποιον τρόπο θα είναι αυτό λειτουργικό ώστε να μην υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός και να διατηρηθεί η ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς, όπως το περιέγραψε ο ολλανδός υπουργός Εξωτερικών.

Την Πέμπτη, οι ηγέτες της χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα αποφασίσουν κατά την διάρκεια της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής πώς θα προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις με το Λονδίνο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
 


NEWSLETTER