Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου 2019 16:20

Βόρεια Μακεδονία: Πώς φτάσαμε στο ναυάγιο - Σκέψεις Ζάεφ για παραίτηση

Γράφτηκε από την

«Τρέχουν» οι εξελίξεις στη Βόρεια Μακεδονία, μετά την αποτυχία της κυβέρνησης Ζάεφ να εξασφαλίσει ημερομηνία έναρξης προενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η επιμονή της Μέρκελ να μην ξεχωρίσει τη Βόρεια Μακεδονία από την Αλβανία στη Σύνοδο Κορυφής οδήγησε στην κατάρρευση των συνομιλιών στις Βρυξέλλες, εμποδίζοντας την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για τα Σκόπια.

Δανία, Ολλανδία και Ιταλία, μεταξύ άλλων, συντάχθηκαν μέχρι τέλους με τη λύση-πακέτο για τις δύο χώρες, οδηγώντας την Πέμπτη τα μεσάνυχτα την όλη διαδικασία σε αδιέξοδο.

«Αν η τύχη της Βόρειας Μακεδονίας είχε αποσυνδεθεί από αυτήν της Αλβανίας, τότε θα ήταν πάρα πολύ δύσκολο για τον Μακρόν να αντισταθεί και να μην ανάψει και αυτός το "πράσινο φως" ώστε να δοθεί η πολυπόθητη ημερομηνία έναρξης προενταξιακών διαπραγματεύσεων στα Σκόπια» δήλωσε στο ethnos.gr ο πολιτικός αναλυτής και σύμβουλος κατά καιρούς της κυβέρνησης Ζάεφ, Πέτερ Αρσόφσκι.

Η αποτυχία της κυβέρνησης Ζάεφ αναμένεται να οδηγήσει σε ραγδαίες πολίτικες εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο ίδιος ο πρωθυπουργός είναι σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση και δεν αποκλείεται σύντομα να παραιτηθεί, οδηγώντας τη χώρα σε πρόωρες εκλογές.

Πηγή: ethnos.gr