Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου 2019 09:20

Τουρκία: Για κατασκοπεία κατηγορείται δικηγόρος που συνελήφθη

Γράφτηκε από την
Τουρκία: Για κατασκοπεία κατηγορείται δικηγόρος που συνελήφθη

Με την κατηγορία της κατασκοπείας κρατείται στη Τουρκία δικηγόρος που εργάζεται για την πρεσβεία της Γερμανίας στην Άγκυρα.

Ο δικηγόρος συνελήφθη τον Σεπτέμβριο, με πηγή προσκείμενη στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, να χαρακτηρίζει «ακατανόητο» το μέτρο αυτό των τουρκικών αρχών. «Ο δικηγόρος της πρεσβείας μας στην Αγκυρα συνελήφθη στα μέσα του Σεπτεμβρίου», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η πηγή που πρόσκειται στο γερμανικό ΥΠΕΞ, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που δημοσίευσε πρώτο το γερμανικό εβδομαδιαίο ειδησεογραφικό περιοδικό Der Spiegel. «Η κράτησή του είναι ακατανόητη για εμάς», πρόσθεσε.

Ο δικηγόρος προσέφερε «οπωσδήποτε αποδεκτή υποστήριξη» στη γερμανική διπλωματική αποστολή, συνέχισε η πηγή. Οι αρχές της Γερμανίας εργάζονται «εντατικά» για να «αρθούν οι κατηγορίες» σε βάρος του νομικού συμβούλου της πρεσβείας στην Άγκυρα και να αφεθεί ελεύθερος, πρόσθεσε.

Όπως εξήγησε το περιοδικό, ο δικηγόρος προσέφερε βοήθεια στην πρεσβεία στις έρευνές της για τους Τούρκους πολίτες που υποβάλουν αιτήσεις για τη χορήγηση πολιτικού ασύλου στη Γερμανία, αλλά τον βαρύνουν υποψίες για κατασκοπεία. Γερμανοί αξιωματούχοι «φοβούνται ότι ευαίσθητα δεδομένα και ολόκληροι φάκελοι έως και 50 αιτούντων άσυλο έχουν πέσει στα χέρια της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών», κατά το δημοσίευμα του περιοδικού.

Ανάμεσα στα πρόσωπα αυτά είναι Κούρδοι ακτιβιστές και οπαδοί του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, που ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ και κατηγορείται από τον πρόεδρο Ερντογάν ότι ήταν ο ιθύνων νους πίσω από την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος εναντίον του τον Ιούλιο του 2016.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER