Σάββατο, 14 Δεκεμβρίου 2019 16:44

Ρώμη: Νέα μαζική διαδήλωση του «κινήματος της σαρδέλας»

Γράφτηκε από την
Ρώμη: Νέα μαζική διαδήλωση του «κινήματος της σαρδέλας»

Ξεκινά αυτή την ώρα η νέα κινητοποίηση του ιταλικού «Κινήματος της σαρδέλας». Η σημερινή διαδήλωση, πάντα ειρηνική και χωρίς σημαίες και σύμβολα πολιτικών κομμάτων, οργανώνεται στο κέντρο της Ρώμης.

«Πρόκειται για την μεγαλύτερη κινητοποίηση ιχθύων κάθε εποχής», έγραψαν, με πνευματώδη διάθεση στο διαδίκτυο, οι οργανωτές. Κύρια «αποστολή» του κινήματος, παραμένει η καταπολέμηση της ξενοφοβίας, του ρατσισμού, η υπεράσπιση των αρχών ανοχής που περιέχονται στο Σύνταγμα της Ιταλίας και η απόρριψη των ακραίων θέσεων του γραμματέα της Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι.

Οι καιρικές συνθήκες ευνοούν την σημερινή πρωτοβουλία, από την στιγμή που η κακοκαιρία των περασμένων ημερών έχει αφήσει την θέση της σε ηλιοφάνεια, έστω και με σχετικά χαμηλή θερμοκρασία. Οι συμμετέχοντες που μέχρι αυτή την στιγμή έχουν φτάσει την πλατεία του Σαν Τζοβάνι, κρατούν στο χέρι χάρτινες σαρδέλες. Σε λίγη ώρα, στην πλατεία πρόκειται να φτάσει και μια τεράστια «ιπτάμενη σαρδέλα».

«Δεν είμαστε κόμμα, ο στόχος μας είναι να λειτουργήσουμε ως συνδετικός κρίκος ανάμεσα στην κοινωνία και στις πολιτικές δυνάμεις, προβάλλοντας τα αιτήματα των πολιτών», δήλωσε πριν λίγο στην δημόσια τηλεόραση της Rai, ο Ματία Σαντόρι, ένας από τους πρωτεργάτες του κινήματος.

«Είμαι έτοιμος να συναντήσω τις σαρδέλες, αλλά όχι για να προσπαθήσω να εκμεταλλευθώ για προσωπικό όφελος την δράση τους», τόνισε, δε, ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε. Την υποστήριξή της στο ιταλικό αυτό κίνημα εξέφρασε και η γνωστή τραγουδοποιός Πάτι Σμίθ, η οποία υπογράμμισε ότι «ο κόσμος πρέπει να συνεχίσει να ενώνεται. Κατά συνέπεια, δεν μπορούμε παρά να υποστηρίξουμε τις "σαρντίνε", τις σαρδέλες».

«Το σημαντικό είναι να στείλουμε το μήνυμά μας. Δεν μας νοιάζει αν θα είμαστε δέκα ή εκατό χιλιάδες», λένε οι οργανωτές της σημερινής κινητοποίησης. Στους ομιλητές, στην εξέδρα της πλατείας Σαν Τζοβάνι της Αιώνιας Πόλης, σύμφωνα με πληροφορίες θα περιλαμβάνεται και ο Πιέτρο Μπάρτολο, ο γιατρός της Λαμπεντούζα ο οποίος βοήθησε χιλιάδες μετανάστες και που, τον περασμένο Μάιο, εξελέγη ευρωβουλευτής με την ιταλική κεντροαριστερά.

ΑΠΕ - ΜΠΕ


NEWSLETTER