Τρίτη, 17 Δεκεμβρίου 2019 14:40

Βολιβία: Διεθνή επιτροπή που θα εγγυηθεί διαφανείς εκλογές ζήτησε ο Μοράλες

Γράφτηκε από την
Βολιβία: Διεθνή επιτροπή που θα εγγυηθεί διαφανείς εκλογές ζήτησε ο Μοράλες

Την αποστολή στη Βολιβία διεθνούς επιτροπής, προκειμένου να διασφαλίσει τη διεξαγωγή ελεύθερων και διαφανών εκλογών, ζήτησε τη Δευτέρα (16/12) ο πρώην πρόεδρος της χώρας, Έβο Μοράλες, που βρίσκεται αυτοεξόριστος στην Αργεντινή.

Αφού ο Μοράλες αναγκάστηκε να παραιτηθεί και να αναχωρήσει στο εξωτερικό, το Κοινοβούλιο της Βολιβίας ψήφισε στα τέλη Νοεμβρίου νομοθεσία για τη διεξαγωγή προεδρικών και βουλευτικών εκλογών, ενώ αποφάσισε ότι ο σοσιαλιστής πρώην πρόεδρος δεν μπορεί να είναι υποψήφιος.

Προς το παρόν δεν έχει οριστεί ημερομηνία εκλογών.

«Έχουμε ανάγκη μια εκλογική αποστολή του ΟΗΕ, εκπροσώπων του πάπα Φραγκίσκου, φίλων χωρών για να διασφαλίσουν τη διεξαγωγή ελεύθερων και διαφανών εκλογών και τον σεβασμό του αποτελέσματος», τόνισε ο Μοράλες σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο C5N του Μπουένος Άιρες.

Ο ίδιος δήλωσε θύμα, όπως και οι υποστηρικτές του, «μιας πολιτικής δίωξης». Η Βολιβία «ζει μια δικτατορία», κατήγγειλε, όπως μεταφέρει το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η αυτοανακηρυχθείσα μεταβατική πρόεδρος της Βολιβίας, Τζανίνε Άνιες, ανακοίνωσε το Σάββατο (14/12) την επικείμενη έκδοση εντάλματος εναντίον του Μοράλες, εις βάρος του οποίου έχει ξεκινήσει έρευνα για στάση και τρομοκρατία.

Αξιωματούχοι του Κινήματος προς τον Σοσιαλισμό (MAS) του Μοράλες μετέβησαν την προηγούμενη εβδομάδα στο Μπουένος Άιρες για να συζητήσουν μαζί του την στρατηγική του κόμματος ενόψει των εκλογών. Στις αρχές του μήνα το MAS όρισε τον πρώην πρόεδρο «επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας».


NEWSLETTER