Πέμπτη, 09 Ιανουαρίου 2020 10:20

Μεξικό: Εντοπίστηκε το πτώμα δημάρχου που είχε εξαφανιστεί από το 2018

Γράφτηκε από την

Σχεδόν ενάμιση χρόνο μετά την εξαφάνισή του, τον Σεπτέμβριο του 2018, το πτώμα του Ντανιέλ Εστέμπαν Γκονσάλες, δημάρχου που είχε εκλεγεί στις «σκοτεινές» εκλογές του Ιουλίου του ίδιου χρόνου σε κοινότητα στην πολιτεία Γκερέρο, στο Μεξικό, εντοπίστηκε στην όχθη ποταμού.

Ο Γκονσάλες, μέλος του Κόμματος Δημοκρατικής Επανάστασης (PRD, κεντροαριστερά) εξελέγη δήμαρχος στην Κοτσοάπα στις εκλογές της 1ης Ιουλίου του 2018. Αλλά εξαφανίστηκε χωρίς ίχνος τη 2α Σεπτεμβρίου, πριν καν αναλάβει τα καθήκοντά του.

Η σύζυγός του Εντίθ Ριβέρα Λόπες είχε στη συνέχεια αναλάβει καθήκοντα δημάρχου με απόφαση του Κογκρέσου της Πολιτείας αυτής του νότιου Μεξικού και είχε κατηγορήσει τοπικά στελέχη του Επαναστατικού Θεσμικού Κόμματος (PRI) ότι ευθύνονταν για την εξαφάνιση του συζύγου της εξαιτίας των σφοδρών προεκλογικών συγκρούσεών τους.

Οι εκλογές του 2018 στο Μεξικό — έγιναν ταυτόχρονα δημοτικές, βουλευτικές και προεδρικές — είχαν αμαυρωθεί από κύμα βίας, όπως υπενθυμίζει το ΑΜΠΕ. Δολοφονήθηκαν πάνω από 130 πολιτικοί, ειδικά στο αυτοδιοικητικό επίπεδο.