Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου 2020 09:11

«Κατηγορώ» της ΕΕ κατά Τουρκίας - Ρωσίας: Έχουν εμπλακεί στρατιωτικά στη Λιβύη

Γράφτηκε από την
«Κατηγορώ» της ΕΕ κατά Τουρκίας - Ρωσίας: Έχουν εμπλακεί στρατιωτικά στη Λιβύη

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Τζουζέπ Μπορέλ κατήγγειλε χθες Τρίτη τη «στρατιωτική εμπλοκή» της Ρωσίας και της Τουρκίας στη σύρραξη στη Λιβύη, παραλληλίζοντας την κατάσταση στη χώρα της βόρειας Αφρικής με αυτήν που διαμορφώνεται τα τελευταία χρόνια στη Συρία. «Τα πράγματα έχουν ξεφύγει από τον έλεγχο στη Λιβύη», στηλίτευσε κατά τη διάρκεια πολύ καθυστερημένης συζήτησης για την κρίση αυτή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο. «Λέμε ότι δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στη σύρραξη. Όμως το ίδιο σύνθημα το είχαμε πει επίσης για τον πόλεμο στη Συρία. Και τι βλέπουμε στη Συρία; Τη στρατιωτική επιλογή. Αυτό υπάρχει κίνδυνος να επαναληφθεί στη Λιβύη», προειδοποίησε ο Μπορέλ.

«Η Τουρκία και η Ρωσία άλλαξαν την ισορροπία στο ανατολικό τμήμα της Μεσογείου», συνέχισε και πρόσθεσε: «Δεν μπορούμε να δεχθούμε η ίδια κατάσταση να αναπαραχθεί στη Λιβύη». Ο Μπορέλ κατηγόρησε τη Μόσχα και την Άγκυρα ότι έχουν «εμπλακεί στρατιωτικά» στη Λιβύη, με «ροές όπλων και μισθοφόρων». «Υπάρχουν ολοένα περισσότερα όπλα και μισθοφόροι. Δεν μπορούμε πλέον να λέμε ότι στη Λιβύη γίνεται πόλεμος χωρίς μαχητές», συνέχισε. «Σύμφωνα με πληροφορίες, Σύροι και πολεμιστές από τη Μέση Ανατολή έχουν πάει να πολεμήσουν στις τάξεις της μιας ή της άλλης πλευράς», πρόσθεσε.

Η διεθνώς αναγνωρισμένη λιβυκή Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ) υπό τον Φάγεζ ας Σάρατζ υποστηρίζεται από την Τουρκία. Οι δυνάμεις που ορκίζονται πίστη σε αυτήν μάχονται με τις δυνάμεις του αυτοαποκαλούμενου Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ), του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, που υποστηρίζονται από τη Ρωσία και την Αίγυπτο.

Ο Τζουζέπ Μπορέλ προέτρεψε τους Ευρωπαίους να «ξεπεράσουν τις διαφορές τους» και να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την αναζήτηση λύσης ώστε να τερματιστεί η ένοπλη σύρραξη στη Λιβύη. «Αν η κατάσταση επιδεινωθεί», προειδοποίησε, «εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι που ζουν και εργάζονται στη Λιβύη μπορεί να κινηθούν προς την Ευρώπη».

ΑΠΕ-ΜΠΕ
 


NEWSLETTER