Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου 2020 11:00

Υεμένη: Καμπανάκι για επιδημία δάγκειου πυρετού

Γράφτηκε από την

Για το ενδεχόμενο επιδημίας δάγκειου πυρετού προειδοποίησε η Μη Κυβερνητική Οργάνωση Save the Children, σύμφωνα με την οποία το 2019 έχασαν τη ζωή τους από ασθένειες που συνδέονται με τον πυρετό τουλάχιστον 78 παιδιά.

«78 παιδιά κάτω των 16 ετών έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους και περισσότερα από 52.000 ύποπτα κρούσματα έχουν καταγραφεί στη χώρα. Αυτό ενδέχεται να αποτελεί την έναρξη επιδημίας", προειδοποίησε η ΜΚΟ.

Συνολικά 192 άνθρωποι πέθαναν το 2019 από ασθένειες που συνδέονται με τον δάγκειο πυρετό, οι περισσότεροι στη Χοντέιντα και το Άντεν, στο νότιο τμήμα της Υεμένης.

«Η Χοντέιντα έχει το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό θνησιμότητας στη χώρα με 62 θανάτους ενηλίκων και παιδιών το 2019. Περισσότεροι από 40 εργαζόμενοί μας και μέλη των οικογένειών τους έχουν επίσης πληγεί από τον δάγκειο πυρετό» διευκρίνισε στην ανακοίνωσή της η συντονίστρια επί του πεδίου της Save the Children για την Υεμένη Μάριαμ Αλντογάνι, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επικαλούμενο το AFP.

Ο εκπρόσωπος της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού στον ΟΗΕ Ρόμπερτ Μαρντίνι είχε κάνει λόγο στις 25 Νοεμβρίου για κρούσματα δάγκειου πυρετού στην Υεμένη, μια χώρα που πλήττεται και από επιδημία χολέρας.

Ο δάγκειος πυρετός είναι μια μόλυνση που προκαλείται από τον δάγκειο ιό, ο οποίος μεταδίδεται μέσω των κουνουπιών. Ο δάγκειος πυρετός είναι επίσης γνωστός ως «πυρετός των σπασμένων οστών» επειδή ο πόνος που μπορεί να προκαλέσει στους ανθρώπους είναι τόσο μεγάλος, που έχουν την αίσθηση ότι σπάνε τα κόκκαλά τους.