Κυριακή, 19 Ιανουαρίου 2020 09:20

Συρία: Πέντε νεκροί σε ρωσική αεροπορική επιδρομή στο Χαλέπι

Γράφτηκε από την
Συρία: Πέντε νεκροί σε ρωσική αεροπορική επιδρομή στο Χαλέπι

Τουλάχιστον πέντε άμαχοι, ανάμεσά τους τέσσερα μέλη της ίδιας οικογένειας, σκοτώθηκαν χθες Σάββατο κατά τη διάρκεια ρωσικής αεροπορικής επιδρομής σε χωριό στη βορειοδυτική Συρία, όπου εκτυλίσσονται νέες εχθροπραξίες, σύμφωνα με μια ΜΚΟ.

«Ρωσικό αεροσκάφος έκανε μετά τα μεσάνυχτα επιδρομή στο χωριό Μπαλά, στο δυτικό τμήμα της επαρχίας του Χαλεπιού, σκοτώνοντας πέντε αμάχους, συμπεριλαμβανομένων τριών παιδιών», ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Ένας άνδρας, η σύζυγός του και οι δύο κόρες τους είναι ανάμεσα στα θύματα», διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής της ΜΚΟ Ράμι Άμπντελ Ραχμάν.

Με την υποστήριξη της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας, δυνάμεις του συριακού καθεστώτος ξανάρχισαν τις τελευταίες ημέρες τους βομβαρδισμούς στην επαρχία Ιντλίμπ και τομείς των γειτονικών επαρχιών του Χαλεπιού και της Λαττάκειας, που παραμένουν στα χέρια των τζιχαντιστών της οργάνωσης Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ (ΧΤΣ, ο πρώην συριακός βραχίονας της Αλ Κάιντα). Στις περιοχές αυτές είναι επίσης παρούσες οργανώσεις αναρτών.

Η συριακή κυβέρνηση, η οποία ελέγχει πλέον πάνω από το 70% της συριακής επικράτειας, δηλώνει αποφασισμένη να ανακτήσει αυτές τις περιοχές, όπου φιλοξενούνται περίπου τρία εκατομμύρια άνθρωποι.

Το καθεστώς άρχισε ξανά επιχειρήσεις παρά την εκεχειρία που είχε κηρυχθεί με πρωτοβουλία της Μόσχας, συμμάχου της Δαμασκού, και της Άγκυρας, προστάτιδας κάποιων οργανώσεων ανταρτών.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η ρωσική αεροπορία έκανε τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο βομβαρδισμούς σε πολλά χωριά στο δυτικό τμήμα της επαρχίας του Χαλεπιού και της γειτονικής επαρχίας Ιντλίμπ. Οι επιδρομές συνοδεύτηκαν από βομβαρδισμούς των δυνάμεων του καθεστώτος και μάχες ανάμεσα σε κυβερνητικά στρατεύματα, τζιχαντιστές και αντάρτες.

Πάντα κατ’ αυτή τη ΜΚΟ, 28 άμαχοι, ανάμεσά τους οκτώ παιδιά, σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμούς από την Τετάρτη, ενώ στις μάχες έχουν επίσης χάσει τη ζωή τους 58 στελέχη των δυνάμεων του καθεστώτος και 67 τζιχαντιστές.

Παράλληλα, εννέα άμαχοι σκοτώθηκαν και άλλοι 30 τραυματίστηκαν σε επιθέσεις με ρουκέτες που εξαπέλυσαν τζιχαντιστές εναντίον συνοικιών της πόλης του Χαλεπιού, που ελέγχει το καθεστώς.

Η Ρωσία διέψευσε ότι συμμετέχει στις επιχειρήσεις των κυβερνητικών δυνάμεων. «Αφότου άρχισε η κατάπαυση του πυρός, η ρωσική Πολεμική Αεροπορία δεν διεξήγαγε αποστολές μάχης», διαβεβαίωσε ο Γιούρι Μπορένκοφ, του ρωσικού υπουργείου Άμυνας. Η Ρωσία λέει ότι η κατάπαυση του πυρός εφαρμόζεται από την 9η Ιανουαρίου· η Τουρκία αναφέρεται στη 12η Ιανουαρίου.

Τη νέα κλιμάκωση στηλίτευσε ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναγγέλλοντας πως θα θέσει θέμα σήμερα στον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν στο περιθώριο της διεθνούς συνόδου του Βερολίνου για τη Λιβύη.

ΑΠΕ ΜΠΕ


NEWSLETTER