Κυριακή, 19 Ιανουαρίου 2020 10:11

Βέλγιο: Συνελήφθησαν περισσότεροι από 100 ακτιβιστές

Γράφτηκε από την
Βέλγιο: Συνελήφθησαν περισσότεροι από 100 ακτιβιστές

Περισσότεροι από 100 άνθρωποι συνελήφθησαν χθες Σάββατο στο Βέλγιο σε μια σειρά δράσεων που είχε διοργανώσει κατά της ρύπανσης του περιβάλλοντος και των κλιματικών αλλαγών η οργάνωση ακτιβιστών Extinction Rebellion στην έκθεση αυτοκινήτου των Βρυξελλών, ανακοίνωσαν υπηρεσίες της αστυνομίας.

Περίπου 150 άνθρωποι συνελήφθησαν το απόγευμα μετά την τελευταία εκδήλωση διαμαρτυρίας, ένα 'die in', όπως ονομάζεται η δράση κατά την οποία οι ακτιβιστές ξαπλώνουν για να εμποδίζουν τους διερχόμενους, διευκρίνισε στο AFP εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Οι ακτιβιστές "θα αφεθούν ελεύθεροι αφού δώσουν τα στοιχεία τους", σημείωσε.

Η Extinction Rebellion είχε καλέσει τους υποστηρικτές της να μεταβούν στο συγκρότημα στο οποίο γίνεται η έκθεση αυτοκινήτων για μια επιχείρηση "Σαλόνι των Ψεμάτων" με στόχο "να προκληθεί όχληση στο Σαλόνι Αυτοκινήτου ώστε να ειπωθεί η αλήθεια για την οικολογική κατάρρευση και τον σημαντικό ρόλο της αυτοκινητοβιομηχανίας στην κρίση αυτή", διευκρινίζεται σε ανακοίνωση της οργάνωσης σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

"Σταματήστε τις εκπομπές CO2" ήταν το σύνθημα σε πανό που τοποθέτησε η οργάνωση στην κύρια είσοδο της έκθεσης, ενώ άλλες δράσεις έγιναν σε διάφορα περίπτερα, σύμφωνα με δημοσιογράφους του AFP. Ακτιβιστές έριξαν χρωστική ουσία στο χρώμα του αίματος σε αυτοκίνητα, ενώ σε δράση στο περίπτερο της Shell, ακτιβιστής που είχε περιλουστεί με χρωστική ουσία στο χρώμα του αίματος και είχε γράψει στο στήθος και στην πλάτη του το σύνθημα η "Shell σκοτώνει", φώναζε το ίδιο σύνθημα, την ώρα που άλλοι ακτιβιστές που φορούσαν μάσκα με το λογότυπο της πετρελαϊκής εταιρείας μοίραζαν φυλλάδια στους επισκέπτες.

Σύμφωνα με τις υποδείξεις του κινήματος, οι ακτιβιστές χωρίστηκαν σε μικρές ομάδες που καθεμία είχε αναλάβει μια δράση κατά προεπιλεγμένων στόχων στον χώρο της έκθεσης. Ωστόσο αρκετοί από τους διοργανωτές, οι οποίοι αναγνωρίστηκαν από την αστυνομία, συνελήφθησαν προτού ακόμη μπορέσουν να εισέλθουν στον χώρο.

"Το λέμε 'το Σαλόνι των Ψεμάτων' επειδή δεν πιστεύουμε πλέον στην βιομηχανία αυτοκινήτων ότι θα δώσει λύσεις απέναντι στην οικολογική και κλιματική αυτή κρίση. Έχει ήδη πει ψέματα στο παρελθόν, συνεχίζει να λέει ψέματα και θα συνεχίσει να μας λέει ψέματα αν δεν την σταματήσουμε", δήλωσε στο AFP εκπρόσωπος της Extinction Rebellion, που κατονομάστηκε μόνον ως Σάρα.

"Με αυτήν τη δράση ο στόχος είναι πραγματικά να επιτρέψουμε στους πολίτες να πουν: εμείς δεν θέλουμε πλέον να συνεχίσουμε να υφιστάμεθα την πίεση της αυτοκινητοβιομηχανίας, διότι θα πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή ένα άλλο πρότυπο μετακίνησης, το οποίο θα ευνοεί μια σειρά άλλων εναλλακτικών τρόπων που θα είναι ορθές και κοινωνικά και οικολογικά", πρόσθεσε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
 


NEWSLETTER