Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου 2020 18:09

Ο Πούτιν βασικός ομιλητής στο Παγκόσμιο Φόρουμ για το Ολοκαύτωμα στο Ισραήλ

Γράφτηκε από την
Ο Πούτιν βασικός ομιλητής στο Παγκόσμιο Φόρουμ για το Ολοκαύτωμα στο Ισραήλ

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά την διάρκεια της αυριανής επίσκεψης του στο Ισραήλ θα εκφωνήσει στο Παγκόσμιο Φόρουμ για το Ολοκαύτωμα ομιλία με τίτλο «Διατηρούμε την μνήμη για το Ολοκαύτωμα, αγωνιζόμαστε κατά του αντισημιτισμού», θα έχει επαφές με την ισραηλινή κυβέρνηση και θα επισκεφθεί την Παλαιστίνη όπου θα έχει συνομιλίες με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούτ Αμπάς.

Ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου Γιούρι Ουσακόφ, αναφερόμενος στην επίσκεψη αυτή, είπε ότι η επίσκεψη μειώθηκε κατά μια μέρα από τις δύο όπως είχε προγραμματισθεί, λόγω του σχηματισμού της ρωσικής κυβέρνησης, διευκρινίζοντας ότι γι αυτόν τον λόγο το πρόγραμμα του Ρώσου προέδρου θα είναι «εξαιρετικά φορτωμένο».

Ο Ουσακόφ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ομιλία του Ρώσου προέδρου στο Παγκόσμιο Φόρουμ στην Μνήμη του Ολοκαυτώματος, λέγοντας ότι ο Ρώσος πρόεδρος θα μιλήσει για την καθοριστική συμβολή της Σοβιετικής Ένωσης στην νίκη επί του ναζισμού, για το ότι ο Κόκκινος στρατός απελευθέρωσε το Άουσβιτς στις 27 Ιανουαρίου του 1945, υπενθυμίζοντας ότι η ημέρα αυτή έχει ορισθεί από την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ως Διεθνής Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος.

Παράλληλα ο Ουσακόφ επεσήμανε ότι ο Ρώσος πρόεδρος θα τονίσει ότι είναι ανεπίτρεπτο να παραποιείται η Ιστορία του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ θα αναφερθεί σε ορισμένα διεθνή ζητήματα. Αναφερόμενος στην ομιλία του Ρώσου προέδρου είπε ότι «θα είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία, πολύ περισσότερο που ο πρόεδρος μας θα μιλήσει ως ο κύριος ξένος προσκεκλημένος». Όπως διευκρίνισε ο Ουσακόφ, ο Βλαντιμιρ Πούτιν «θα είναι ο πρώτος από του ξένους προσκεκλημένους που θα μιλήσει στο φόρουμ, αμέσως μετά τον πρόεδρο του Ισραήλ Ρεουβέν Ρίβλιν, τον πρωθυπουργό του Ισραήλ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Εβραϊκού Κογκρέσου Βιτσισλάβ Κάντορ, ο οποίος προσωπικά διοργανώνει και χρηματοδοτεί το φόρουμ αυτό».

Ο Ρώσος πρόεδρος σύμφωνα με τις δηλώσεις του Ουσακόφ, μετά τις εκδηλώσεις στις οποίες θα παραστεί στο Ισραήλ και τις επαφές με την ισραηλινή ηγεσία, θα συναντηθεί στην Βηθλεέμ με τον πρόεδρο της Παλαιστίνης Μαχμούτ Αμπάς. Στην συνάντηση αυτή θα συζητηθούν, είπε ο Ουσακόφ διάφορα ζητήματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις , όπως και η κατάσταση στην Μέση Ανατολή με έμφαση στην προοπτική διευθέτησης της παλαιστινιακο-ισραηλινής διένεξης,. Παράλληλα επεσήμανε ότι «θέση μας είναι ευρέως γνωστή: τασσόμαστε υπέρ των νόμιμων επιδιώξεων των παλαιστινίων, περιλαμβανομένου του δικαιώματος τους να αποκτήσουν δικό τους ανεξάρτητο κράτος».

Ο Ουσακόφ επέκρινε επίσης τις ΗΠΑ λέγοντας ότι με τις μονομερείς του ενέργειες υπονομεύουν τις διεθνείς προσπάθειες που καταβάλλονται για την έναρξη των απευθείας συνομιλιών μεταξύ Παλαιστίνης και Ισραήλ.

ΑΠΕ - ΜΠΕ


NEWSLETTER