Τρίτη, 28 Ιανουαρίου 2020 18:40

Θανατοποινίτης πέθανε περιμένοντας δικαίωση για ρατσιστή ένορκο που τον έστειλε στην ηλεκτρική καρέκλα

Γράφτηκε από την
Θανατοποινίτης πέθανε περιμένοντας δικαίωση για ρατσιστή ένορκο που τον έστειλε στην ηλεκτρική καρέκλα

Ένας θανατοποινίτης στην Τζόρτζια, που είχε υποστηρίξει ότι ένας ρατσιστής ένορκος τον έστειλε στην... κρεμάλα λόγω του χρώματός του, πέθανε, τελικά, από καρκίνο, περιμένοντας δικαίωση.

Ο Κιθ Θαρπ πέθανε, τελικά, το βράδυ της Παρασκευής, στα 61 του.

Όχι, όμως, στην ηλεκτρική καρέκλα, αλλά μετά από επιπλοκές, εξαιτίας του καρκίνου...

Η είδηση του θανάτου του έχει ανοίξει μια πολύ μεγάλη συζήτηση στις ΗΠΑ, καθώς η περίπτωσή του έχει απασχολήσει έντονα την αμερικανική κοινή γνώμη τα τελευταία χρόνια.

Θα θυμάστε, ίσως, πως, το 2017, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ άνοιξε τον δρόμο για την επανεκδίκαση της υπόθεσης του εν λόγω Αφροαμερικανού από την Τζόρτζια, ο οποίος καταδικάστηκε σε θάνατο το 1991 για τον φόνο της κουνιάδας του, αφού αποδείχθηκε, την τελευταία, κυριολεκτικά, στιγμή, ότι ένας από τους ενόρκους ενδέχεται να είχε ρατσιστικά κίνητρα.

Για την ακρίβεια, ο ένορκος είχε αναρωτηθεί «αν οι μαύροι έχουν ψυχή»...

Ο Tharpe, μάλιστα, είχε φάει το τελευταίο του γεύμα όταν ματαιώθηκε η εκτέλεσή του!

Ύστερα από λίγες μέρες, οι δικαστές, με ψήφους έξι έναντι τριών, απέρριψαν την απόφαση κάποιου, κατώτερου δικαστηρίου, το οποίο έκρινε ότι η απόφαση του σώματος των ενόρκων δεν ήταν προκατειλημμένη. Από τους δώδεκα ενόρκους, οι δύο ήταν μαύροι και οι υπόλοιποι λευκοί.

«Αφού μελέτησα τη Βίβλο, έφτασα στο σημείο να αναρωτιέμαι αν οι μαύροι έχουν ψυχή», είχε δηλώσει ένας από αυτούς, ο Μπάρνεϊ Γκάτι, μερικά χρόνια μετά την πρωτόδικη απόφαση.

Η δήλωση αυτή «αποτελεί ισχυρή ένδειξη ότι η ποινή του θανάτου επηρεάστηκε από τη φυλή του κου Θαρπ», ανέφερε το Ανώτατο Δικαστήριο, που παρέπεμψε την υπόθεση σε κατώτερο δικαστήριο. Τρεις συντηρητικοί δικαστές, οι Κλάρενς Τόμας, Σάμιουελ Αλίτο και Νιλ Γκόρσατς διαφώνησαν με την απόφαση.

Ο πρώτος, που είναι επίσης Αφροαμερικανός και κατάγεται από την Τζόρτζια, υποστήριξε ότι η απόφαση θα καθυστερήσει την «απόδοση δικαιοσύνης» για το θύμα, που ήταν και εκείνη Αφροαμερικανή.

Ο δράστης απήγαγε και βίασε την εν διαστάσει σύζυγό του, Μαϊγκρίσας Θαρπ και κατόπιν σκότωσε την αδερφή της, Ζακλίν Φρίμαν.

Το 1998, οι δικηγόροι του Θαρπ, ενώ προετοιμάζονταν για τη δίκη του στο εφετείο, μίλησαν με τους ενόρκους της πρώτης δίκης. Μεταξύ αυτών ήταν και ο Γκάτι, ο οποίος, πλέον, έχει πεθάνει.

Στην ένορκη κατάθεσή του, είχε δηλώσει στους συνηγόρους του κατηγορουμένου ότι υπάρχουν «δύο είδη μαύρων», εκείνοι που τους αποκαλούσε «συνηθισμένους μαύρους ανθρώπους» και εκείνοι για τους οποίους χρησιμοποιούσε έναν ρατσιστικό χαρακτηρισμό.

«Επειδή ήξερα το θύμα και την οικογένεια του συζύγου της και ήξερα ότι όλοι τους ήταν καλοί μαύροι, ένιωσα ότι ο Θαρπ, που δεν ανήκε στην κατηγορία των καλών μαύρων με τα δικά μου κριτήρια, θα έπρεπε να πάει στην ηλεκτρική καρέκλα για αυτό που έκανε», είχε δηλώσει τότε ο ένορκος.

Όπως και να έχει, ο καρκίνος πρόλαβε τον Θαρπ...

Πηγή: gazzetta.gr


NEWSLETTER