Τετάρτη, 29 Ιανουαρίου 2020 12:11

Γερμανός ΥΠΕΞ: Το Λονδίνο πρέπει να αποδεχθεί τα ευρωπαϊκά πρότυπα

Γράφτηκε από την

Η Βρετανία θα πρέπει να συμβιβαστεί σε θέματα όπως τα δικαιώματα των καταναλωτών και η προστασία του περιβάλλοντος, εάν θέλει να διατηρήσει πλήρη πρόσβαση στην ενιαία αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας.

«Έως τα τέλη του έτους, χρειάζεται να έχουμε ξεκαθαρίσει τη μορφή της σχέσης μας», ανέφερε ο Μάας σε άρθρο του στη γερμανική εφημερίδα Die Zeit αναφερόμενος στη μετά το Brexit μεταβατική περίοδο.

«Άρα, να το πω πολύ ανοικτά: Ναι, όλοι θέλουμε μηδενικούς δασμούς και μηδενικά εμπόδια στο εμπόριο, αλλά αυτό σημαίνει επίσης μηδενικό ντάμπινγκ και μηδενικό αθέμιτο ανταγωνισμό. Χωρίς παρόμοια πρότυπα για την προστασία των εργαζομένων μας, των καταναλωτών μας και του περιβάλλοντος, δεν μπορεί να υπάρξει πλήρης πρόσβαση στη μεγαλύτερη ενιαία αγορά στον κόσμο».

Η Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει κατά συνέπεια να διεξαγάγουν τις διαπραγματεύσεις για τις μετά το Brexit οικονομικές τους σχέσεις με έναν τρόπο «που δεν θα πλήττει την Ευρωπαϊκή Ένωση», ανέφερε ο Μάας.

Αναφερόμενος στις πολιτικές ασφάλειας και άμυνας, ο υπουργός δήλωσε ότι η Βρετανία και η ΕΕ χρειάζεται να αναπτύξουν νέες μορφές συνεργασίας, δημιουργώντας για παράδειγμα ένα Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφαλείας. Ένα τέτοιο συμβούλιο θα μπορούσε να βοηθήσει να συντονιστούν οι κοινές θέσεις για στρατηγικά ζητήματα ευρωπαϊκής ασφάλειας και να υπάρχει πιο γρήγορη ανταπόκριση σε διεθνείς κρίσεις. «Εργαζόμαστε με τη Γαλλία για να εμπλουτίσουμε αυτή την ιδέα όσο το δυνατόν πιο γρήγορα προκειμένου να οικοδομήσουμε τα θεμέλια της μελλοντικής μας σχέσης», έγραψε ο Μάας.

Ο Γερμανός υπουργός σημείωσε επίσης ότι η πόρτα της ΕΕ θα παραμείνει πάντα ανοικτή για την επιστροφή της Βρετανίας. Αναφερόμενος στο τραγούδι των Beatles "Hello, goodbye", ο Μάας έγραψε ότι οι δύο πλευρές διευθέτησαν τον αποχαιρετισμό τους. «Αλλά στην περίπτωση που αυτός ο αποχαιρετισμός αποδειχθεί ότι είναι λιγότερο οριστικός από το αναμενόμενο, να είστε σίγουροι ότι πάντα θα έχουμε για εσάς μια θέση στο τραπέζι μας στις Βρυξέλλες και στην καρδιά μας», πρόσθεσε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ