Τετάρτη, 29 Ιανουαρίου 2020 14:40

Β. Σόιμπλε: Υπάρχει ακόμη ρατσισμός στη Γερμανία

Γράφτηκε από την
Β. Σόιμπλε: Υπάρχει ακόμη ρατσισμός στη Γερμανία

«Υπάρχει ακόμη ρατσισμός στην Γερμανία», προειδοποίησε ο Πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ανοίγοντας πριν από λίγο στην Bundestag την εκδήλωση μνήμης για τα θύματα του εθνικοσοσιαλισμού.

Ενώπιον επιζώντων του Ολοκαυτώματος, του Προέδρου του Ισραήλ Ρεουβεν Ρίβλιν, του Ομοσπονδιακού Προέδρου Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, της Καγκελαρίου 'Αγγελα Μέρκελ και της ολομέλειας της Bundestag, ο κ. Σόιμπλε παραδέχθηκε ότι χρειάστηκε πολύς χρόνος για να αναλάβει η Γερμανία την ευθύνη της, αλλά τόνισε ότι η αναγνώριση αυτής της ευθύνης περιλαμβάνεται πλέον στο γερμανικό Σύνταγμα και ζήτησε «να μιλάμε περισσότερο» για το 'Αουσβιτς και το ναζιστικό παρελθόν της χώρας. «Δεν υπάρχει υγιής σιωπή για το 'Αουσβιτς. Πρέπει να μιλάμε για αυτό, για το οποίο δεν υπάρχουν λόγια», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σόιμπλε, υπογραμμίζοντας ότι το 'Αουσβιτς μας υπενθυμίζει «πόσο εύθραυστος είναι ο πολιτισμός μας». Είναι σημαντικό να μιλάμε για την ευθύνη μας, συνέχισε ο Πρόεδρος της Bundestag, «χωρίς να αφήνουμε περιθώρια για στιγματισμό άλλων ανθρώπων και για περιθωριοποίηση».

Η παραδοχή της ιστορικής μας ευθύνης ανήκει στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την ταυτότητα της χώρας μας - και αυτό δεν αμφισβητείται από τους δημοκράτες αυτού του Σώματος», κατέληξε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με το βλέμμα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD), η ηγεσία της οποίας καταδικάζει ανοιχτά την κουλτούρα μνήμης του γερμανικού παρελθόντος και της «συνεχιζόμενης προσπάθειας» εξιλέωσης για τα εγκλήματα των Ναζί.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER